Dissabte 30 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
Analitzam el paper de la dona en la literatura lul·liana  
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el  magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11.00 h i les 14.00 h.

Quin és el paper de la dona en la literatura lul·liana?  Dissabte, analitzam de quina manera Ramon Llull integra la dona a través de “l’Art”, una ciència universal que atorga a la dona una capacitat per aconseguir i transmetre coneixement, i que supera així els paràmetres del context medieval de l’època i la converteix en un agent actiu en lloc d’un de merament contemplatiu. Per abordar aquesta qüestió, a partir de les 12 h, entrevistam Maribel Ripoll -professora del departament de Filologia Catalana de la UIB i investigadora de la càtedra Ramon Llull- que aquest dijous ha pronunciat una conferència organitzada per l’Ajuntament de Palma i l’Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, dins els actes que s’organitzen amb motiu de l’Any Llull. A la conferència, l’especialista ha presentat una línia de recerca totalment inèdita fins ara, en la qual reformula el paper de la dona en la literatura lul·liana.

Després d’aquesta entrevista, rebem la veterinària i  l’infermer de l’equip de Palma Aquarium, Ema Renga i Guillem Félix. Amb ells xerram de les feines del Centre de Recuperació de Fauna Marina i de la laparoscòpia, una tècnica innovadora i de molt d’èxit que s’ha implantat a les instal·lacions de Palma Aquarium per poder sexar exemplars juvenils de tortugues marines. El Centre de Recuperació de Fauna Marina és un servei situat a la Platja de Palma, gestionat pel COFIB  i supervisat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori.

Abans de tractar aquests temes, a la primera hora del programa coneixem les notícies científiques que són tendència a les xarxes socials amb Charina Cañas. Seguidament, dedicam l’espai Bons Aliments a xerrar de bombons de xocolate amb Juan Antonio Fernández, professor de cuina de l’IES Guillem Colom Casasnovas, de Sóller.

A partir de les 13 h, retrobam qualcuns dels nostres col·laboradors habituals. Primer, xerram amb Albert Forés, divulgador, especialista en arqueologia i gestor cultural. Dins l’espai Patrimoni arqueològic, entrevistam Mateu Riera, codirector de les excavacions del Conjunt Basilical de Son Peretó (Manacor). Tot d’una, a l’espai Cinetífics Adrià García, de l’Associació de Joves Investigadors de la UIB, ens fa la crítica de la pel·lícula Gattaca. Acabam el programa amb Ciència Creativa, que en aquesta ocasió compta amb la participació d’Albert Flexas, investigador del grup Evolució i Cognició Humana (EvoCog) de la UIB i gerent de Mallorca Creativa, i que ens fa el comentari de la cançó de Peter Gabriel “We Do What We’re Told (Milgram’s 37)”, que està inspirada en uns experiments de psicologia social bastant escabrosos.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11.00 h i les 14.00 h, que pretén despertar la curiositat, instruir i al mateix temps entretenir, gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic: balearsfaciencia@ib3radio.com

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com, es pot sentir el programa “En directe”. També el podeu tornar a sentir al servei de ràdio “A la carta”.

 


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL