Dissabte 12 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
L’efecte de les espècies invasores en la mar balear
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el  magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio entre les 11 i les 14 hores.

Aquest dissabte, després de migdia, parlarem d’espècies exòtiques invasores a la mar Mediterrània. Ho farem amb l’investigador Jorge Terrados, que ens explicarà el projecte “Alerta a les Invasores! Biodiversitat i Espècies invasores de la Mediterrània Balear”, un pla divulgatiu del grup d’Ecologia i Macròfits Marins i la Unitat de Comunicació i Cultura Científica de l’Imedea (CSIC – UIB) finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). La introducció d’espècies exòtiques invasores és un component molt important del canvi global. D’una banda, té nombrosos efectes negatius en els recursos naturals, ja que és la segona causa –després de la destrucció de l’hàbitat– de pèrdua de biodiversitat mundial. A més, les invasions biològiques són una gran amenaça per a l’ésser humà, ja que també poden tenir importants efectes negatius sobre les pesqueries, la qualitat de les aigües, el turisme, etc. La iniciativa Alerta a les Invasores! permet identificar les espècies invasores que afecten la zona mediterrània balear i, a més, s’adhereix a la xarxa de monitorització en línia creada pel projecte “Observadors del Mar” de l’ICM – CSIC.

Després vos avançarem com serà l’efecte del pas dels raigs del sol a través de les rosasses de la Seu, fenomen que  cada any té lloc al voltant del solstici d’hivern i que enguany podrem observar dissabte dia 19 entre les 8.10 i les 8.25 hores.

A la primera hora del programa, i abans de tractar aquests temes, rebrem Juan Antonio Fernández, professor de cuina de l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller, en el nostre espai habitual ‘Bons Aliments’.

Tot seguit, a ‘Berenars de Ciència’, conversarem amb Hipólito Medrano, nomenat recentment director de l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (Inegea).

A la darrera hora del programa ens retrobarem amb alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer ens visitarà Albert Flexas, investigador del grup Evolució i Cognició Humana (EvoCog) de la UIB i gerent de Mallorca Creativa, que a l’espai ‘Neurohistòries’ ens plantejarà quina és la influència de la ment sobre el nostre codi genètic. Després rebrem Macià Sureda, estudiant de Bioquímica de la UIB i col·laborador d’aquest programa en la secció ‘Ciència per a Tothom’. Finalment, acabarem el programa amb l’‘Entrevista Impossible’, un espai en clau d’humor amb la participació de Xavi Canyelles i Luis Resines.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio entre les 11 i les 14 hores i que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia, al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al nostre correu electrònic: balearsfaciencia@ib3radio.com

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com, es pot sentir el programa “En directe”. També el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL