Dimecres 13 a les 22.35


RAMON LLULL
Aquesta setmana descobrim el Ramon Llull, poliglot
Ramon Llull fou un poliglot, és a dir, una persona que llegia i parlava diverses llengües. Va escriure llibres en català, en llatí i probablement també en àrab i va impulsar la traducció dels seus llibres al francès, l’occità o l’italià. Fou, doncs, un precursor del multilingüisme.

En aquest quart programa visitarem Roma, el bressol del llatí, per saber si a l’edat mitjana algú encara parlava o escrivia en la nostra llengua mare. A la creu del Desembarcament de Santa Ponça, comprovarem que hi ha una relació directa entre la Conquesta de Mallorca i la llengua de Ramon Llull. A una escola d’àrab de Barcelona, descobrirem per què el savi mallorquí va comprar un esclau musulmà per aprendre la llengua de l’Alcorà. Visitarem el monestir de Miramar, a Valldemossa, on Llull va fundar una escola de llengües orientals l’any 1276. A París, prop de Montmartre, veurem el mur dels “Je t’aime”, un mural en el qual trobam la frase “T’estim” en infinitat de llengües. I, al santuari de Cura, entrarem a l’Aula de Gramàtica, una escola de llatí al cim del puig de Randa, fundada baix l’aura de Ramon Llull.

Per primera vegada a la televisió, una sèrie de sis capítols explora la figura de Ramon Llull, el mallorquí més universal de tots els temps, un geni de l’edat mitjana que destacà com a escriptor, filòsof i teòleg, un viatger incansable que escampà el seu coneixement arreu de la Mediterrània. Seguirem les seves passes per indrets enigmàtics i sublims de Mallorca i viatjarem com ell a Barcelona, París i Roma.

El programa el presenta Joan Miquel Artigues i inclou entrevistes amb personatges destacats, gràfics il·lustratius, imatges úniques dels diferents llocs lul·lians de Mallorca, enregistraments a Roma, París, i Barcelona.

Si voleu conèixer la vida i l’obra de Ramon Llull, ho podeu fer cada dimecres vespre a IB3 Televisió a les 22.35 hores.

Vos convidam a fer el seguiment del programa a les xarxes socials: @IB3televisio amb l’etiqueta #RamonLlull i a www.facebook.com/ib3tv.

Al web www.ib3tv.com podeu veure aquest programa “En directe” i també el trobareu a la nostra secció “A la carta”.

 


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL