Diumenge 08 a les 22.30


L’HORA D
“A cor obert”, el documental que mostra el món de la mineria a les Balears
Aquesta setmana l’espai documental de LHora D vos ofereix el reportatge “A cor obert”, que vol donar a conèixer una realitat que va tenir lloc a les nostres terres i que va implicar un canvi de vida per a molta gent. Aquesta gent, amb el seu esforç, ajudà que la societat del seu temps fes una evolució industrial i tecnològica significativa. La població, que majoritàriament feia feina al camp, tingué l’opció de canviar de sector i millorar les perspectives de vida en una època molt difícil.

L’extracció de carbó afavorí l’arribada del ferrocarril, l’electricitat i la mecanització de la indústria als pobles del voltant de les mines.

Aquests canvis socioeconòmics que hi hagué als pobles (Alaró, Binissalem, Lloseta, Selva, Biniamar, Sineu…) també es feren notar en el paisatge rural. Les activitats d’extracció suposaren canvis al camp illenc, que acollia construccions i maquinària necessàries per desenvolupar aquesta activitat.

La feina a la mina era, probablement, la més dura de totes, físicament i mentalment. Passaven hores sense veure la llum del sol i suportaven molta calor humida. També ens contaran aquell accident en què morí un familiar o un company. Els miners patien a la mina i les seves famílies, a ca seva. Les dones de miners vivien amb angúnia… No, el seu home no era a la zona de l’explosió. Un alè, llàgrimes de solidaritat amb els afectats i pregar per no ser la pròxima vídua.

El programa s’emet tots els diumenges a les 22.30 h.

Presentat per Jordi Calleja, LHora D es converteix en el territori del documental, el lloc en què l’espectador pot accedir a treballs d’aquest gènere amb un vincle temàtic amb la nostra societat i la nostra geografia.

Vos convidam a fer el seguiment del programa a les xarxes socials: al Twitter @IB3 amb l’etiqueta #LHoraD i a facebook.com/IB3org.

A la web IB3.org podeu veure aquest programa en directe i, si no el podeu seguir, el trobareu a la nostra secció “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL