Dissabte 21 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
El projecte de restauració de la finca de la Trapa
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores.

Aquest dissabte coneixerem tots els detalls del projecte Tota pedra fa paret, impulsat pel GOB que pretén reconstruir les cases de la Trapa (Andratx) i convertir-les en un refugi i un espai multidisciplinari al servei del voluntariat, entitats i col·lectius que realitzin activitats de conservació i educació ambiental. La campanya de micromecenatge es troba ja en la segona fase, i per ara ja hi ha més de 300 persones interessades a col·laborar en la reconstrucció d’aquesta emblemàtica finca. En parlarem després de les 12.30 h amb Cécile Parra, responsable del projecte; Albert Solé, arquitecte, i Mercè Morató, monitora del GOB.

Després de migdia visitarem dos vaixells: el catamarà oceanogràfic del Sistema d’Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (SOCIB) dedicat al registre de dades; i un altre que actualment es troba en campanya per aigües de Balears per fer un estudi de fotoidentificació dels grans pelàgics. En el primer cas ens ho explicarà Joaquim Tintoré, director del Sistema d’Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), que ens avançarà els detalls d’una jornada de portes obertes per visitar el vaixell oceanogràfic que es farà el pròxim dia 28 al port de Palma, davant de la Llonja, on estarà amarrat el catamarà del SOCIB. En el segon cas, ens ho explicarà Ricardo Sagarminaga, director d’Alnitak, una associació dedicada a proporcionar bases de dades científiques per establir i gestionar les àrees marines protegides.

Abans de tractar tots aquests temes, i a la primera hora del programa, dedicarem l’espai “Berenars de Ciència” a parlar d’un període molt concret quan el Mediterrani es va evaporar, fa gairebé uns sis milions d’anys, durant la transició del període miocè i pliocè i la posterior transgressió del pliocè a l’illa de Mallorca. Ens ho explicarà Guillem Mas, investigador del Grup Ciències de la Terra de la UIB, que el mateix dissabte horabaixa impartirà una conferència sobre aquest tema al Museu Balear de Ciències Naturals a Sóller.

A continuació, a l’espai “Bons Aliments” parlarem de les fruites de temporada i de les seves propietats amb Pep Tur i Alícia Julibert, del departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB.

A partir de les 13 hores retrobam alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer, farem “Patrimoni Arqueològic” amb Albert Forés, divulgador, especialista en arqueologia i gestor cultural, amb qui repassarem els museus dedicats a l’arqueologia a Balears, aprofitant que aquesta setmana s’ha celebrat el Dia Internacional dels Museus. Acabarem el programa amb un somriure gràcies a una “Tertúlia Impossible” amb Xavi Canyelles i Luis Resines, amb qui farem un repàs dels principals temes científics d’actualitat.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores, que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic: balearsfaciencia@ib3radio.com

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com, es pot sentir el programa “En directe”. També el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL