Dissabte 28 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
Open Science, recerca europea més propera i competitiva
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el  magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11.00 h i les 14.00 h.

Aquest dissabte, sabrem què és i quines són les finalitats del moviment Open Science o Ciència Oberta, aprofitant la celebració d’unes jornades internacionals que s’han fet sobre aquest tema al campus de la UIB, organitzades pel RISE-Open Science High-Level Group de la Comissió Europea. L’objectiu és aconseguir un sistema de ciència i innovació més obert, més transparent i més proper a la societat que permeti utilitzar els resultats, les dades, les metodologies i les fonts de la recerca i la innovació sense restriccions. En parlarem a la nostra tertúlia després de migdia amb Jaume Carot, vicerector d’Investigació i Postgrau de la UIB; Teresa Riera, catedràtica del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB i Julio Celis, de l’institut de recerca Danish Cancer Society Research Center de Copenhague.

Després d’aquesta tertúlia, entrevistarem la suïssa Silvia Frey, biòloga de conservació, directora d’Educació i Ciència de l’associació OceanCare -dedicada a la protecció i l’estudi dels oceans-, que aquesta setmana s’ha desplaçat fins a Mallorca per fer una conferència sobre les rutes de les balenes i els dofins a la mar Mediterrània.

Abans de tractar aquests temes, a la primera hora del programa, conversarem amb la investigadora Miriam Monerris, que recentment ha defensat una tesi doctoral a la UIB sobre les espècies de les Balears d’ixòdids o paparres presents en el ramat oví, la vegetació i la fauna silvestre. Les paparres són responsables de la transmissió d’una àmplia gamma d’agents patògens.

A continuació, dedicarem l’espai Bon Aliments a cercar les “claus científiques” -ingredients, cocció i tipus d’arrossos- per fer una bona paella amb Miquel Calent, xef i responsable del restaurant Can Calent de Campos.

Després de les 13.00 h, ens espera la secció Meteo amb Agustí Jansà, exdelegat de l’AEMET a les Balears i expert en l’estudi del clima a la Mediterrània, amb qui tractarem la diferenciació conceptual entre canvi climàtic i variabilitat climàtica. Acabarem amb una Tertúlia Impossible, un espai en clau d’humor per comentar diversos aspectes científics d’actualitat amb la participació dels nostres col·laboradors Xavi Canyelles i Luis Resines.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11.00 h i les 14.00 h, que pretén despertar la curiositat, instruir i, alhora, entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter @BalearsFCiencia, al nostre Facebook Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic balearsfaciencia@ib3radio.com.

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com es pot sentir el programa en directe. També el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL