IB3 Televisió informa


IB3 coprodueix “La fossa dels mariandos”
És la crònica audiovisual de la primera exhumació a les Balears

Joan Gual Genovart, Miquel Salom Ribot i Jaume Gual Mas varen ser tirotejats per l’esquena a les Costes de Puntiró, Mallorca, l’octubre del 1936. Després foren llençats a un pou del terme de Sant Joan. Avui, vuitanta anys després, reposen a les tombes de les seves famílies després de la seva exhumació, la primera de la Guerra Civil, realitzada a les Illes Balears. Tot el procés ha estat relatat en un documental coproduït per IB3 i que a finals d’any podrem veure a la televisió pública.

Dos anys abans que, ahir, el Parlament aprovàs per unanimitat la Llei de Fosses, l’Associació de la Memòria de Mallorca, l’Ajuntament de Sant Joan i vuit arqueòlegs començaren a exhumar les despulles d’aquestes tres víctimes de la repressió franquista. Era la primera exhumació d’una fossa a les Balears de les 47 que existeixen, segons té documentat la presidenta de l’associació, Ma Antònia Oliver París.

Davant aquestes circumstàncies, des de Memòria Històrica varen tenir des del primer moment la necessitat de recollir amb imatges tot el procés amb el fi de realitzar un documental que serveixi de testimoni fidel dels fets. Es va fer, per tant, un seguiment exhaustiu del procés des de l’inici del treball d’exhumació, la identificació de les restes, les explicacions als familiars fins a l’acte d’entrega a les famílies al cementiri de Maria.

Aquestes imatges es varen complementar amb entrevistes a protagonistes, testimonis d’excepció i professionals de reconegut prestigi. Un treball, tot plegat, que rescata les històries personals d’aquells tres homes, els fets del seu tràgic final i la recuperació dels seus cossos i la seva memòria, 80 anys després.

Un valuós document, encara en període de rodatge, realitzat per la productora Quindrop i que, previsiblement, s’estrenarà a IB3 Televisió la propera tardor.

 

 


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL