Dissabte 04 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
Els 80, la “dècada fantàstica” de la ciència-ficció
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores.

Aquest dissabte sabrem què preparen des de l’Associació d’Amics de la Ciència-ficció (AACF) per a dia 11 a s’Escorxador, a Palma, amb una jornada dedicada a les pel·lícules i sèries dels anys 80 que inclourà botigues, sortejos, jocs, activitats infantils i projeccions relacionades amb la “dècada fantàstica” de la ciència-ficció. Tots els beneficis de la jornada, que els organitzadors han anomenat “Proyecto 145”, seran per ajudar Álvaro, un nin de quatre anys que pateix un tipus de distròfia muscular severa denominada laminopatia congènita. Ens ho explicaran a partir de les 12.30 hores Honorio Arribas, president de l’AACF; Carolina Rosselló, vicepresidenta de l’AACF, i altres membres d’aquesta associació.

Abans d’aquest tema, poc després del migdia, vos presentarem la Vespapp, una eina de ciència ciutadana per detectar i controlar la vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax), una espècie invasora que amenaça l’apicultura i que a més pot provocar danys ecològics importants en els nostres hàbitats. En parlarem al nostre programa amb Mar Leza, del departament de Biologia de la UIB; Lídia Nicolau i Joan Font, de l’empresa Habitissimo; i Carlos Guerrero, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB.

També parlarem amb els alumnes de la UIB que han dissenyat l’aplicació informàtica, Camila Pérez i Joan Martín, que precisament s’ocupen de dinamitzar les xarxes socials a Balears Fa Ciència cada dissabte, de les 11 a les 14 hores.

A la primera hora del programa primer tractarem de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, amb Sebastià Sansó, director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus. Tot seguit posarem en marxa De Viatge, un nou espai en què cada setmana, al llarg dels mesos d’estiu, farem una sortida amb un o més viatgers balears que ens duran fins a diversos llocs del món, amb l’objectiu de conèixer la biodiversitat, la cultura i la gastronomia dels països que “descobrirem” cada dissabte en començar el programa. En aquest objectiu ens ajudaran, a més dels viatgers convidats cada setmana, José Miguel Redondo, Sele, autor del blog El Rincón de Sele dedicat als viatges, i Juan Antonio Fernández, professor de cuina l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller.

Després de les 13 hores ens espera la secció Biodiversitat amb Samuel Pinya, consultor mediambiental i professor del departament de Biologia a la UIB, amb qui conversarem de diverses activitats del grup d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB envers la recerca i conservació del ferreret. Tot seguit tractarem les darreres novetats sobre el virus del zika amb el doctor Antonio Pareja, coordinador de la Unitat d’Epidemiologia i Control d’Infeccions de l’Hospital Son Llàtzer i amb Miquel Àngel Miranda, professor de Zoologia del Departament de Biologia de la UIB i expert en la recerca de bioecologia i el control de vectors. Abans d’acabar el programa, posarem en marxa un altre espai, Ciència Boja, en què el físic i col·laborador d’aquest programa, Adrià García, cada setmana ens explicarà un experiment o estudi científic, aparentment inútil o extravagant, però que té un sentit i una aplicació real que argumentarem al nostre programa.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores, que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic: balearsfaciencia@ib3radio.com

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com, es pot seguir el programa “En directe”. També el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL