Dissabte 11 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
Els beneficis ecològics de les campanyes de desratització
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio entre les 11 i les 14 hores. 

Aquest dissabte parlarem d’una recent campanya de desratització que s’ha fet a l’illa de sa Dragonera i dels beneficis ecològics que això implica per als ecosistemes i per a la conservació d’espècies amenaçades com el virot petit (Puffinus mauretanicus) o el virot gros (Calonectris diomedea), que pertany al grup dels procel·lariformes. En tractarem després de migdia amb el biòleg i conservacionista Miguel McMinn i amb José Manuel Igual, tècnic del departament d’Ecologia de Poblacions de l’IMEDEA (CSIC-UIB) i responsable de seguiment d’aus marines.

Tot seguit recordarem el Dia mundial dels oceans, que s’ha celebrat aquesta setmana, i sabrem quina és la feina de la multiplataforma del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears, el SOCIB. Baptiste Mourre, responsable del sistema de modelat i prediccions, ens explicarà quina és la importància de l’estudi dels corrents de la Mediterrània sobre la base de les darreres dades obtingudes pels satèl·lits oceanogràfics. Tomeu Cañellas, del Servei de Divulgació i Educació, ens presentarà el Medclic Oceans Photo Contest, un certamen fotogràfic que pretén conscienciar-nos de la necessitat de la investigació oceanogràfica i la seva vinculació a la preservació i la sostenibilitat del mar i les costes.

A la primera hora del programa continuarem amb l’espai que vàrem posar en marxa la setmana passada, ‘De Viatge’. En aquesta ocasió anirem a l’Índia amb Joan Mayol, biòleg i responsable del Servei de Protecció d’Espècies de la CAIB, que ens contarà les seves impressions i reflexions sobre ecologia envers aquest país. En aquest viatge ens acompanyaran José Miguel Redondo, “Sele”, autor del blog El Rincón de Sele, dedicat als viatges, i Juan Antonio Fernández, professor de cuina de l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller.

Després de les 13 hores retrobarem alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer farem ‘Patrimoni Arqueològic’ amb Albert Forés, divulgador, especialista en arqueologia i gestor cultural, que ens ajudarà a entrevistar Sebastià Munar, president de l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marina (IBEAM). Tot seguit serà el torn de la ‘Tertúlia Impossible’ amb Xavi Canyelles i abans d’acabar descobrirem un nou capítol de ‘Ciència Boja’, en què el físic Adrià García ens contarà un aspecte insòlit o extravagant de la ciència però amb una aplicació real que argumentarem al nostre programa.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio entre les 11 i les 14 hores i que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic balearsfaciencia@ib3radio.com 

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com es pot sentir el programa en directe i també el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL