Dissabte 18 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
La UIB torna a detectar ones gravitacionals
 

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio entre les 11 i les 14 hores. 

Aquest dissabte vos contarem la participació de la UIB en la detecció d’ones gravitacionals i el nou descobriment d’abast mundial que, en aquest sentit, s’ha donat a conèixer aquesta setmana i que permetrà avançar encara més en la comprensió dels forats negres i l’origen de l’Univers. En parlarem poc després de migdia amb la doctora Alicia Sintes, investigadora del Grup de Relativitat i Gravitació de la UIB i que lidera l’únic grup espanyol que és membre de la col·laboració científica dels detectors LIGO (Observatori per Interferometria Làser d’Ones Gravitacionals) a les ciutats de Livingston, a Lousiana, i Hanford, a Washington, als EUA. Sintes ens explicarà els detalls d’aquest nou senyal d’ones gravitacionals –ondulacions en el teixit de l’espaitemps– que va ser detectat dia 26 de desembre del 2015. La primera detecció d’ones gravitacions, anunciada el passat 11 de febrer, és considerada una fita en la història de la física, ja que es va confirmar la predicció de la teoria general de la relativitat d’Einstein de 1915 i va marcar l’inici del nou camp de l’astronomia d’ones gravitacionals.

Després d’aquesta entrevista parlarem dels drons i del valor afegit que representen per a la recerca i les idees empresarials, amb l’excusa d’una jornada que se celebrarà el proper dia 29 al Parc Bit amb el títol “L’univers dron, tot un món de possibilitats”. A IB3 Ràdio hem organitzat una tertúlia amb la participació de tres dels seus ponents: Álvaro Rodríguez, cofundador d’Artik Center i Fablab de Palma; Joan Cifre, fundador i autor de Zagi, membre de RC Voltor, programador i aeromodelista, i Jordi Morell, advocat i especialista en els aspectes legals de les noves tecnologies i autor del blog Términos y Condiciones.

A la primera hora del programa continuarem amb l’espai ‘De Viatge’. En aquesta ocasió anirem a Costa Rica amb el naturalista Pere Garcias, amb qui parlarem de biodiversitat i de turisme ornitològic en aquest país. En aquest viatge ens acompanyaran José Miguel Redondo, “Sele”, autor del blog El Rincón de Sele, dedicat als viatges, i Juan Antonio Fernández, professor de cuina de l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller.

Després de les 13 hores retrobarem alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer farem la secció ‘Meteo’ amb Agustí Jansà, exdelegat de l’AEMET a les Balears i expert en l’estudi del clima a la Mediterrània. Amb ell tractarem diversos temes: l’estiu, les rissagues i un curs d’estiu sobre meteorologia i clima de les Balears que es farà properament a la UIB. Tot seguit serà el torn de la ‘Tertúlia Impossible’, amb Xavi Canyelles i Luis Resines, i abans d’acabar descobrirem un nou capítol de ‘Ciència Boja’, en què el físic Adrià García ens contarà un aspecte insòlit o extravagant de la ciència amb una aplicació real que argumentarem al nostre programa. En aquesta ocasió parlarem d’un experiment sobre el decaïment exponencial de l’escuma de la cervesa.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11 i les 14 hores, i que pretén despertar la curiositat, instruir i alhora entretenir gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter: @BalearsFCiencia i al nostre Facebook: Balears fa Ciència-IB3 Ràdio i al correu electrònic balearsfaciencia@ib3radio.com 

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

 

A la pàgina web www.ib3radio.com, es pot sentir el programa en directe i també el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL