Dissabte 09 a les 11.00


BALEARS FA CIÈNCIA
El mosquit transmissor del Zika i dos projectes de ciència ciutadana
Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és el  magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11.00 h i les 14.00 h.

Aquest dissabte, coneixerem un programa de cooperació universitària per frenar l’Aedes aegypti, el mosquit transmissor del Zika, el dengue i altres malalties perilloses. Un equip d’investigadors del Laboratori de Zoologia de la UIB ha dut a terme els darrers anys diversos estudis a la regió amazònica del Perú -on l’Aedes aegypti és present- per avaluar l’efectivitat de diferents estratègies utilitzades per combatre aquesta espècie. En parlarem al nostre programa amb Claudia Paredes i Miguel Ángel Miranda, investigadors del Laboratori de Zoologia de la UIB.

Tot seguit, vos presentarem dos projectes de ciència ciutadana. La biòloga Clara Vignolo, del Real Jardín Botánico de Madrid, ens ensenyarà a emprar Polinizapp, una aplicació perquè tots ens puguem convertir en insectes pol·linitzadors. Es tracta d’un joc que simula el procés de pol·linització de les flors a la natura. El projecte,  finançat per la FECYT, compta amb el suport científic de l’Imedea i el disseny gràfic de Pelopanton.

També descobrirem Observadores del Mar, un altre projecte de ciència ciutadana per conèixer l’estat actual dels nostres mars. En parlarem amb Laura Royo, de l’Imedea, que ens explicarà la funció d’aquesta plataforma web i els projectes en els quals està implicat l’esmentat centre de recerca mallorquí: detecció d’algues invasores, els herbeis marins i els signàtids (cavallets de mar i peixos pipa).

A la primera hora del programa, continuarem amb l’espai De Viatge. En aquesta ocasió, anirem a l’oest dels Estats Units i al Far West amb Josep Manchado, geògraf i naturalista, i visitarem el riu Colorado, el Gran Canyó, les Rocalloses i els Parcs Nacionals de Yosemite, Joshua Tree i Utah. Cercarem el “correcaminos” i descobrirem les darreres reserves índies.

Després de les 13.00 h, retrobarem alguns dels nostres col·laboradors habituals. Primer farem Patrimoni Arqueològic amb Albert Forés, divulgador, especialista en arqueologia i gestor cultural. Tot seguit serà el torn de l’humor amb l’Entrevista Impossible de Xavi Canyelles i Luis Resines, i abans d’acabar descobrirem un nou capítol de Ciència Boja, en què el físic Adrià García ens contarà un aspecte insòlit o extravagant de la ciència però amb una aplicació real que argumentarem al nostre programa.

Dirigit i presentat per Enric Culat, Balears fa Ciència és un magazín de ciència i medi ambient que s’emet cada dissabte a IB3 Ràdio, entre les 11.00 h i les 14.00 h, que pretén despertar la curiositat, instruir i, alhora, entretenir, gràcies a la divulgació de diferents temes vinculats a totes les branques del coneixement.

Vos recordam que podeu fer els vostres comentaris al nostre Twitter @BalearsFCiencia, al nostre Facebook Balears fa Ciència-IB3 Ràdio, i al correu electrònic balearsfaciencia@ib3radio.com

IB3 Ràdio es pot sintonitzar als dials: 106.8 (Mallorca), 88.6 (Menorca), 93.7 (Eivissa i Formentera), 89.2 (Alcúdia, Andratx i Sóller), 92.7 (Calvià), 96.4 (Capdepera), 101.1 (Pollença) i 102.3 (Sant Josep).

A la pàgina web www.ib3radio.com es pot sentir el programa en directe. També el podeu tornar a escoltar al servei de ràdio “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL