Dimecres 15 a les 21.30


IB3 estrena ‘Desconeguts’, una docuficció inspirada en apassionants històries reals
La Ràdiotelevisió pública estrena una nova sèrie a la graella d’IB3TV.  La producció Desconeguts és una docuficció que explora les vides de 7 personatges, en alguns casos molt coneguts, de la nostra història més recent, però probablement desconeguts per a les noves generacions. Temps perduts, aventures de pel·lícula, llegendes… Desconeguts és la sèrie que ens acosta a descobrir, conèixer i gaudir d’una manera íntima el nostre passat, el record dels que palparen altres temps,  dels seus valors, les seves obsessions, les seves pors i el seu llegat.

Desconeguts narra la història de vivències de pel·lícula desconegudes per al públic en general però que han succeït molt a prop, a la nostra terra, a les nostres Illes, al nostre entorn.

Els Norats, la presó de Coanegra és una història universal, una història de supervivència, de fugides, d’amor, d’amistat, i de risc.

La història dels Norats és una història extraordinària, comparable a les ben conegudes dels maquis d’Astúries o del País Basc, posterior a la guerra civil espanyola. Així, la història dels Norats s’emmarca en un moment històric de dificultats, tant a les Illes com a la península ibèrica. Foren moltes les persones que varen haver de fugir, amagar-se, o viure en una situació de patiment. Per tant, la fugida i la resistència d’aquests dos santamariers és un exemple de la força i la resistència de l’ésser humà, en pro de la supervivència i dels seus ideals.

Els coneguts com a Norats són un pare i un fill, Honorat Tries i Jaume Trias Grau, traginers de Santa Maria, que l’any 1936 s’amagaren a la muntanya per por a represàlies polítiques després del cop. Varen romandre a les muntanyes de Coanegra i als seus voltants durant 13 anys, vivint del que caçaven, del que trobaven i del que els veïnats del seu poble −Santa Maria−, de Bunyola, o de Ciutat els deixaven amb senyes, devora una roca, o darrere un arbre, arriscant la seva vida per ajudar els homes. Tot i que el seu radi d’acció era majoritàriament la vall, a causa de les persecucions també es mogueren en direcció a les muntanyes de Lluc i el Tomir, o en sentit invers, cap al Teix i el Galatzó. Mostra de la seva condició gairebé de nòmades dins la Serra de Tramuntana, 13 anys de supervivència i de persecucions, de secretisme i d’incògnit.

L’any 1949, pare i fill varen aconseguir una barca cap a l’Alger. Passada la Segona Guerra Mundial, l’Alger era francès, i havia tengut un paper principal en les estratègies bèl·liques. En aquell moment, el país es trobava immers en un procés molt efervescent, potser a les primeres alenades de la voluntat d’independència. Aquesta situació va duu els Norats a viure una altra guerra, la Guerra d’independència de l’Alger.

És a l’Alger on Jaume, fill dels Norats, va conèixer una dona eivissenca, amb qui es va casar, i amb qui va tornar una altra vegada a les nostres illes. Concretament, a Eivissa, on romandrien, i on començarien una vida nova.

Desconeguts, dirigida per Lluís Prieto i Toti García de MNStudios s’estrena aquest dimecres a les 21.30h a IB3TV.

Podeu fer el seguiment d’aquest programa a les xarxes socials amb l’etiqueta #DesconegutsIB3. En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i al Facebook IB3org.

A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe, i també el podreu veure al servei “A la carta”.

 


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL