Dimecres 22 a les 21.30


DESCONEGUTS
Estrena ‘Mascle Ros’ precursor de la sàtira
La sèrie Desconeguts estrena la història de Jordi Martí Rosselló i la revista Foch i Fum, l’autor popular més punyent del primer terç de segle XX a Mallorca, ‘Mascle Ros’.

Escriptor prolífic, ‘Mascle Ros’ va dedicar la seva vida a la impremta que tenia al centre de Ciutat, on va publicar la seva obra més coneguda, la revista satírica Foch i fum. En aquesta publicació Jordi Martí i Rosselló relatava la vida de manera intel·ligent, coent, i peculiar, amb un vessant anticlerical, humorístic, punyent i anticaciquista, a més de ser especialment contrari al financer Joan March amb qui es va enfrontar de manera acarnissada.

Amb els anys, la revista Foch i Fum es va fer molt popular entre la societat de l’època, i se’n va arribar a imprimir-se fins a 5.000 exemplars. En les diferents etapes, des que es va fundar l’any 1917, la revista va canviar de nom i també va anar canviant-ne el contingut, sense deixar de ser mai un espai popular i crític. Finalment, se’n va prohibir l’edició el juliol del 1936. A partir d’aquest moment, Jordi Martí, ‘Mascle Ros’, va seguir escrivint, però es va dedicar a obres diferents: teatre, una guia turística, la traducció del Quixot al català i en vers…

‘Mascle Ros’ va esser un pioner de la sàtira del segle XX, una ploma que no deixava ningú indiferent, que a més de denunciar allò que no li agradava o el que trobava injust, cercava generar un esperit crític absolutament contemporani als seus lectors i als habitants de la Mallorca de l’època.

La sèrie Desconeguts, producció dirigida per Martín Rubio de MNStudios, narra la història de vivències de pel·lícula desconegudes per al públic en general, però que han succeït molt a prop, a la nostra terra, a les nostres Illes, al nostre entorn.

‘Mascle Ros’ s’estrena aquest dimecres 22 de març a les 21.30 hores a IB3 TV.

Podeu fer el seguiment d’aquest programa a les xarxes socials amb l’etiqueta #DesconegutsIB3. Trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i al Facebook IB3org.

A la web IB3.org podeu seguir aquest espai en directe, i també el podreu veure al servei “A la carta”.


ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL