X

Terrorisme i destrucció a Turquia i Egipte

77 morts en dos atemptats a Istanbul i El Caire

12/12/2016

Terrorisme i destrucció a Turquia i Egipte

Commoció a Turquia per l’atemptat més mortífer de l’any, que dissabte va provocar una quarantena de morts. A Istanbul avui dematí s’han dipositat flors i s’ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes. La policia turca ha detingut avui dematí, a vuit provincies diferents, gairebé 200 persones de la formació prokurda partit democràtic dels pobles. Se’ls acusa de pertànyer o de col·laborar amb el PKK, el Partit de Treballadors del Kurdistan. Això, després que l’atac hagi estat reivindicat per la organització Falcons de la llibertat de Kurdistan, que les forces de seguretat consideren una escissió del PKK.
Els fets tengueren lloc dissabte a la nit, quan un cotxe bomba va explotar als afores de l’estadi de futbol del Besiktas, dues hores després d’un partit. Just un minut després, un suïcida es va immolar emmig d’un grup de policies en un parc proper. S’utilitzaren entre 300 i 400 quilos d’explosius. Ahir horabaixa, als afores de l’estadi de futbol, centenars de persones es manifestaren per mostrar el seu rebuig a l’acció terrorista.

Desolació i ràbia és el que ha deixat el terrorisme també a Egipte. Ningú no ha reivindicat l’atac contra aquesta capella copta d’El Caire, però tot fa pensar en un grup islamista radical. Un terrorista suïcida va fer esclatar la seva càrrega en plena missa matant 23 persones. La majoria de les víctimes són infants i dones ja que l’explosió va tenir lloc devora la zona reservada per a elles. La deflagració ha destrossat els vidres de l’església i tot el mobiliari.

Els ortodoxos coptes són la principal confessió cristiana d’Egipte. Representen el 10 per cent de la població i no és la primera vegada que pateixen aquesta mena d’agresssions, ja que donen suport al govern d’Al-Sisi que al 2013 va derrocar els Germans Mussulmans. Des d’aleshores, insurgents islàmics hi han atemptat en diferents ocasions, encara que els cristians coptes ja estaven abans entre els objectius islamistes. Fa sis anys, van ser assasinats 23 fidels en una església d’Alexandria.

El president del país ha decretat tres dies de dol oficial després de condemnar l’atac. Aquest ha estat el segon atemptat al país en poc més de dos dies. Divendres passat, 6 policies moriren en un atemptat a prop de les turístiques piràmides de Guiza.

12/12/2016

Comentaris:

(*) Camps obligatoris