X

La Policia Nacional vigilava Bartolomé Cursach perquè no fugís d’Espanya

Tolo Cursach podria haver defraudat a Hisenda fins a 5 milions d'euros cada mes

07/03/2017

La Policia Nacional vigilava Bartolomé Cursach perquè no fugís d’Espanya

La Policia Nacional seguia Bartolomé Cursach almanco des de començament d’any. Tenien controlats els seus moviments i els seus viatges a l’estranger. El mes de gener va viatjar a Dubai, i fa tan sols un mes, al Brasil. Aleshores, el Grup contra el Blanqueig de Capitals de la Policia Nacional adverteix que Cursach sap que l’estan investigant i que podria fugir del país. Que té doblers suficients per refer la seva vida a l’estranger i, fins i tot, per endur-se’n la seva família.

De fet, un extreballador xifra entre 4 i 5 milions d’euros el que factura en B cada mes el Grup Cursach. Els investigadors li donen credibilitat, perquè coneixia bé les finances del magnat. Tot un imperi aixecat, sospita el jutge Penalva, presumptament amb una organització criminal, dirigida a asfixiar la competència i a rebre un tracte de favor amb la connivència d’un grup de policies locals i funcionaris. A Calvià, segons Penalva, els establiments del grup reben moltes menys denúncies i constaten que moltes de les sancions ni tan sols arriben a l’Ajuntament. En 20 anys, li obriren més de 1000 expedients per un valor de mig milió d’euros, però només ha hagut de pagar multes per manco de 50.000. Només el 10 per cent.

Similar és el cas de Palma. El jutge lamenta la inactivitat de Cort i assegura que només quan comença la investigació l’any 2013 s’incrementa l’activitat sancionadora. Així, el 2014, Cort va sancionar el grup Cursach amb manco de 6.500 euros. El 2015, amb 17.000. I en canvi, el 2016, quan s’aixeca el secret de sumari, les sancions es multipliquen per 10 i superen els 180.000 euros.

L’actual batle de Palma, José Hila, no ha volgut parlar de legislatures anteriors.

El programa Dues Voltes aprofundirà avui vespre en l’imperi Cursach, amb la participació de col·laboradors i excol·laboradors del magnat, i també amb el testimoni dels ciutadans.

07/03/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris