X

Sense dinosaures no hi hauria granotes

L'extinció massiva que va aniquilar tres quartes parts de la vida a la Terra va preparar l'escenari per als amfibis de pell llisa

05/07/2017

Sense dinosaures no hi hauria granotes

L'espècie Hydrophylax bahuvistara. /SANIL GEORGE & JESSICA SHARTOUNY

Sense dinosaures no hi hauria granotes. L’extinció massiva que va aniquilar tres quartes parts de la vida a la Terra, inclosos els dinosaures no aviaris, va preparar l’escenari per al ràpid creixement de les granotes, segons un article publicat a ‘Proceedings of National Academy of Sciences‘.

Un equip internacional d’investigadors ha presentat un nou arbre de la vida de les granotes que ajuda a resoldre enigmes sobre les relacions i aporta llum sobre la història i el ritme de l’evolució de la granota.

De manera inesperada, les seves anàlisis van mostrar que tres llinatges principals de les granotes modernes -prop del 88% de les espècies vives- van aparèixer simultàniament, evolucionant després de l’extinció que va marcar el final del Cretàcic i el començament del Paleogen fa 66 milions d’anys.

“Les granotes han existit durant més de 200 milions d’anys, però aquest estudi demostra que no va ser fins a l’extinció dels dinosaures quan vam tenir aquesta explosió de la diversitat de granotes que va donar lloc a la gran majoria de les que veiem avui -explica el coautor de l’estudi David Blackburn, conservador associat d’amfibis i rèptils en el Museu d’Història Natural de Florida al campus de la Universitat de Florida, als Estats Units-. Aquesta troballa ha estat totalment inesperada”.

 

05/07/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris