X

Entrevista: Carlos Igualada Tolosa: “L’objectiu dels terroristes és dividir la societat occidental”

Segons l'expert en terrorisme jihadista, l'Estat Islàmic vol demostrar que encara té força al món occidental

21/08/2017

Entrevista: Carlos Igualada Tolosa: “L’objectiu dels terroristes és dividir la societat occidental”

L’expert en terrorisme jihadista, Carlos Igualada Tolosa, assegura a una entrevista als Informatius d’IB3 Ràdio que l’organització terrorista l’Estat Islàmic ha redoblat els seus esforços en els atemptats i la seva presència a les xarxes socials a causa del seu retrocés territorial a països com l’Iraq o Síria. D’aquesta manera, vol demostrar que encara té força al món occidental.

Per altra banda, el membre fundador de l’Observatori Internacional d’Estudis sobre Terrorisme no creu que els terroristes cerquin poblacions petites per crear-hi cèl·lules. El fet que marca a l’hora d’escollir una ubicació és si s’hi troben possibles objectius de radicalització. En el cas de Catalunya, sí que hi ha hagut casos de petites localitats on s’han trobat nuclis jihadistes, probablement perquè hi havia població susceptible de ser captada, apunta Igualada.

Una de les raons per l’augment de joves radicalitzats són els problemes d’integració de poblacions de majoria musulmana que hi ha a Europa. Es tracta de segones o terceres generacions d’immigrants que no se senten completament integrades allà on viuen. Les mesures socials que apliquen els governs europeus per pal·liar-ho no han sorgit l’efecte esperat, segons l’expert en terrorisme.

El que sí que es pot observar, afegeix Igualada, són els canvis en el modus operandi. L’Estat Islàmic ha fet una crida per realitzar un terrorisme anomenat de baix cost. Es tracta d’actes duits a terme amb eines o armes que siguin fàcils d’aconseguir i que no cridin l’atenció, com pot ser el cas de vehicles com furgonetes o simples ganivets. La idea del Daesh és que amb pocs recursos econòmics és molt senzill crear terror.

Les respostes islamofòbiques que sorgeixen a les zones atacades són, segons l’expert, la reacció que cerquen els terroristes jihadistes. El seu objectiu és dividir la societat occidental, que només hi hagi dos bàndols, a favor i en contra de l’Islam. D’aquesta manera, volem obligar la societat musulmana a escollir el seu bàndol.


Escolta aquí l’entrevista completa a Carlos Igualada Tolosa, expert en terrorisme jihadista

21/08/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris