X

El Parlament rebutja reprovar Biel Barceló amb l’abstenció de Podem

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha criticat que el PP vengui a donar "lliçons de regeneració democràtica i ètica" quan té més de 60 casos de corrupció en els jutjats

12/09/2017

El Parlament rebutja reprovar Biel Barceló amb l’abstenció de Podem

El vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, en el ple d'aquest dimarts al Parlament. / C. CLADERA

El Parlament ha rebutjat aquest dimarts reprovar el vicepresident del Govern, Biel Barceló, com proposava el PP, per la seva responsabilitat en el cas de la suposada trama de contractes menors adjudicats a l’excap de campanya de MÉS Jaume Garau per part de l’Administració, amb l’abstenció de Podem.

La proposta ha estat rebutjada amb 24 vots en contra (PSIB i MÉS), 22 a favor (PP i Ciutadans) i l’abstenció d’11 vots (Podem i El Pi).

La iniciativa del PP ha tingut la seva contrapart en una esmena a la totalitat presentada per Podem, que donava suport a la sanció ètica a Barceló si es reprovava també al líder del PP balear, Biel Company, per no haver ordenat la devolució dels diners públics “robats” a la ciutadania balear.

El diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha defensat en el ple del Parlament la proposició no de llei de reprovació a Barceló, ja que considera que la cambra balear ha de pronunciar-se davant aquests “gravíssims fets”, atenent que encara no s’han aclarit la major part dels dubtes sobre el cas contractes. No obstant això, el debat ho han centrat les acusacions mútues entre PP i Podem.

La portaveu del grup parlamentari de Podem, Laura Camargo, ha criticat que el PP vengui a donar “lliçons de regeneració democràtica i ètica” quan té més de 60 casos de corrupció en els jutjats, alguns amb sentències en ferm, per la qual cosa ha demanat que primer faci “neteja” interna abans de demanar responsabilitats a d’altres. “Quina falta de vergonya tenen vostès”, ha dit Camargo a la bancada del PP, qui ha recordat que el seu partit ja va demanar en el seu moment la dimissió i el cessament de Barceló perquè la “falta d’ètica”, quan es tracta de diners públics, no pot deixar “indiferent” a ningú.

Davant això la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha demanat la paraula i ha respost que el seu partit compleix amb les sentències judicials. “Jo, lliçons d’ètica de vostè no accepto”, ha respost a Camargo la diputada del PP, que ha enumerat una sèrie de militants de Podem condemnats per diferents raons, com Rita Mestre (Ajuntament de Madrid), Juan Carlos Monedero o Aligi Molina (regidor de Palma) i ha al·ludit a Alberto Jarabo, “conegut defraudador d’Hisenda”, pel relloguer d’un habitatge.

Ha expressat el seu rebuig a la iniciativa del PP la diputada del PSIB Bel Oliver, que ha defensat que Barceló i el Govern van donar les explicacions necessàries al seu moment i ha recordat que la reprovació no té efecte jurídic ni pràctic.

Per al portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, la proposta del PP ha estat “més pròpia d’un ‘Hola’, ‘Salvame’, de revistes de perruqueria” en un “deliri permanent” que qüestiona la figura dels contractes menors, necessària per a l’Administració.

El diputat de MÉS per Mallorca David Abril ha apuntat que la iniciativa del PP està “tergiversada”, carregada de “mentides, difamacions i demagògia” i plena de “supòsits i presumptes”, mentre ha defensat que el seu partit ja va assumir les responsabilitat pel cas dels contractes. Com a anècdota, ha ofert un sabó marca ‘Lagarto’, “del bo, del de tota la vida”, al PP “perquè es rentin la boca abans de parlar de lliçons d’ètica”. “Si els queda una mica de dignitat facin com el seu líder (Biel Company), callin”, ha dit Abril.

El sabó l’ha llevat del faristol el diputat d’El Pi Josep Melià, que li ha demanat al president del Parlament, Baltasar*Picornell, que decideixi què fer amb això, alhora que ha qualificat el debat de “patètic”, i ha explicat la seva abstenció perquè al seu grup no li agrada “la política del ventilador, del tu més”, que no aporta res als problemes de la ciutadania balear.

Ciutadans ha donat suport a la iniciativa del PP ja que, segons ha explicat la diputada Olga Ballester, en un any es van adjudicar més de 150.000 euros en contractes a Garau, el que suposa “una falta d’ètica” del Govern i “una nova garrotada” a la recuperació de la confiança a la classe política.

Per part del grup mixt, la diputada Montse Seijas ha criticat que aquesta legislatura havia de marcar la diferència en temes de transparència, mentre la iniciativa debatuda suposa “un exercici indispensable d’higiene democràtica”.

12/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris