X

La Fiscalia ordena citar com a investigats els batles que donen suport a l’1-O i detindre’ls si no compareixen

El rei diu que la Constitució estarà per "sobre de qualsevol ruptura de la convivència"

13/09/2017

La Fiscalia ordena citar com a investigats els batles que donen suport a l’1-O i detindre’ls si no compareixen

El fiscal general de l'Estat José Manuel Maza.

La Fiscalia General de l’Estat ha ordenat citar com a investigats tots els batles que donen suport al referèndum de l’1 d’octubre. En cas que es neguin a comparèixer, reclama la seva detenció. Serien els Mossos qui practicarien els arrests, segons explica la Fiscalia en l’escrit que ha dirigit als fiscals provincials de Catalunya.

El fiscal general, José Manuel Maza, demana que es doni preferència als municipis amb més població. El ministeri públic xifra en 712 els batles que s’han adherit a l’Associació de municipis per a la independència (AMI). A tot Catalunya, n’hi ha 948.

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha remès als seus agents l’ordre de la Fiscalia d’impedir els preparatius de l’1 d’octubre. Mariano Rajoy ha demanat als catalans que si són cridats a les meses electorals, no hi acudeixin, perquè estarien participant, ha dit, en un acte il·legal.

Trapero ha comunicat als seus subordinats l’ordre de la Fiscalia i ho ha fet a través d’una circular, en la qual no especifica les ordres concretes per dur a terme aquest objectiu, però sí que commina a complir el que demana el ministeri públic, és a dir, investigar i perseguir qualsevol acte destinat a la celebració del referèndum. Això és, tal com va especificar dimarts la Fiscalia en un comunicat, requisar les urnes i tot el material que s’emprarà en la consulta.

El Ministeri de l’Interior, segons l’agència Europa Press, té preparats 4.000 agents de les forces de seguretat per desplegar a Catalunya, en el cas de que fos necessària la seva participació per acatar la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional (TC). Una suspensió que també ha portat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a notificar a TV3 la prohibició de tramitar o informar de qualsevol acord que permeti la preparació o celebració del referèndum d’autodeterminació. No obstant això, no impedeix informar la ciutadania sobre la consulta.

I, en ple debat sobre la cessió per part de l’Ajuntament de Barcelona d’espais per a votar, el govern de la Generalitat ha cessat del seu càrrec el president del consell de direcció del consorci d’Educació de Barcelona. El substituirà la consellera d’Educació, Clara Ponsatí. La batlessa de Barcelona, Ada Colau, ha reiterat aquest dimecres que el Consistori facilitarà la celebració de la consulta.

Per la seva banda, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat aquest dimecres als catalans que, si són cridats a les meses electorals, no hi acudeixin, perquè seria, ha dit, un acte absolutament il·legal.

 

El rei diu que la Constitució estarà per “sobre de qualsevol ruptura de la convivència”

El rei Felip VI ha garantit aquest dimecres que la Constitució “prevaldrà sobre qualsevol ruptura” de la “convivència en democràcia”, i “els drets que pertanyen a tots els espanyols seran preservats” enfront “dels qui se situen fora de la legalitat constitucional i estatutària”.

El cap de l’Estat ha donat començament així al discurs amb què ha clausurat en la catedral de Conca, acompanyat per la reina Letizia, la cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2016, en la seva primera intervenció pública des que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei del referèndum amb la finalitat d’emparar la votació sobre la independència anunciada per la Generalitat per l’1 d’octubre.

La “convivència democràtica” aconseguida a Espanya “després de molts sacrificis” i gràcies “a la generositat de tots” solament és possible “si les lleis que la regulen i organitzen són ateses i complertes pels ciutadans i per les institucions; si els drets i llibertats dels ciutadans són tutelats i respectats pels poders públics”, ha advertit Felip VI.

 

Armengol dona suport als batles catalans que no volen cedir locals per a l’1-O

13/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris