X

El govern espanyol intervé els comptes catalans per evitar que gasti doblers en l’1-O

És la resposta del govern de Rajoy a la decisió de la Generalitat de no informar cada setmana al govern espanyol de les seves despeses

15/09/2017

El govern espanyol intervé els comptes catalans per evitar que gasti doblers en l’1-O

El govern espanyol ha intervingut els comptes de la Generalitat en assumir el pagament dels serveis essencials a Catalunya i ha donat 48 hores al president Carles Puigdemont perquè adopti un acord de no disponibilitat de la resta del pressupost que garanteixi que no es desviïn fons a l’1 d’octubre.

L’executiu central ha aprovat aquest divendres un mecanisme de control de pagaments per a Catalunya, que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha definit com a “nou” i que, segons ha anunciat, explicarà la setmana vinent en una compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats. A més de comprometre’s a no disposar de les partides pressupostàries no destinades als serveis essencials -nòmines, sanitat, educació i serveis socials- Puigdemont haurà d’acreditar els pagaments pendents de la Generalitat i certificar que no van destinats al referèndum secessionista.

“L’Estat substitueix en els pagaments a la Comunitat, no completament, però sí en la majoria de pagaments essencials”, ha dit Montoro que ha especificat que el govern espanyol pagarà directament “tots els serveis públics fonamentals”, incloses les nòmines dels funcionaris que els prestin.

D’aquesta manera, l’Estat no enviarà noves transferències a Catalunya per pagar els serveis públics fonamentals, sinó que abonarà directament aquests serveis als proveïdors una vegada que la Generalitat certifiqui totes les despeses que té pendents.

Montoro ha dit que aquesta mesura de control de pagaments es perllongarà durant el temps que duri la “situació d’excepcionalitat” que han provocat els dirigents de la Generalitat amb la convocatòria d’un referèndum i mentre aquests “se segueixin negant a complir la llei”. “No estem substituint competències sinó garantint que els pagaments no van a cap activitat il·legal”, ha remarcat Montoro que s’ha mostrat convençut que la Generalitat acabarà complint el requeriment del govern central.

15/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris