X

A la recerca de la tomàtiga de ramellet més resistent

La UIB junt amb Agroilla treballen en el projecte Tomres en què hi col·laboren vuit països d'Europa i Israel

19/09/2017

A la recerca de la tomàtiga de ramellet més resistent

Descobrir les varietats de tomàtiga de ramellet més resistents a les condicions extremes de manca d’aigua i manca de nutrients. Aquest és l’objectiu del projecte europeu Tomres en el qual col·labora el departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears juntament amb Agroilla.

A la finca es Camp d’Ariany s’ha sembrat una quarterada amb 5.000 tomatigueres de 260 castes de tomàtigues de diferents varietats locals d’arreu d’Europa, varietats comercials, híbrids i espècies silvestres. Dues característiques fan que la gran protagonista sigui la tomàtiga de ramellet: les seves propietats de conservació d’un any a l’altre sense perdre propietats organolèptiques i la seva gran resistència a la sequera. En aquest camp s’analitzen les tomatigueres en situació de manca d’aigua i manca de nutrients per després seleccionar les més resistents.

D’aquesta manera, preparam els cultius per a les condicions de sequera i d’augment de temperatures que ens espera. També s’experimenten noves tècniques agràries de sostenibilitat ambiental i econòmica. Els resultats obtinguts es podrien aplicar després a altres cultius.

Les tomatigueres són controlades amb drons per vigilar els seus nivells de temperatura i així saber en quin estat es troben les plantes. A més, per evitar-hi ensurts, com ara una forta calabruixada, aquest mateix experiment es reprodueix a la Universitat de Bonn, Alemanya, però a dins hivernacle. Els resultats es compararan i es triaran les 40 varietats més resistents a una trobada internacional a Eslovènia el mes de març de l’any vinent.

19/09/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris