X

Puigdemont: “Avui Catalunya s’ha guanyat la seva sobirania”

El president de la Generalitat s'ha mostrat obert a "propostes de diàleg que serveixin per respectar la voluntat dels catalans" i a les "ofertes de mediació que arribin"

01/10/2017

Puigdemont: “Avui Catalunya s’ha guanyat la seva sobirania”

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat que en els propers dies “traslladarà” al Parlament els resultats de la votació de l’1-O, perquè, si el sí a la independència és majoritari, s’aplicaria el procediment previst en la llei del referèndum per proclamar la independència.

En una declaració institucional des del palau de la Generalitat, Puigdemont ha destacat que avui Catalunya ha “aconseguit celebrar el referèndum que l’Estat s’ha esforçat tant a impedir” i ha fet una “apel·lació directa” a la Unió Europea al fet que, davant la “intransigència i la repressió” de l’Estat, assumeixi que la qüestió catalana “ja no és un assumpte intern” d’Espanya sinó un “assumpte d’interès europeu”.

“Els catalans ens hem guanyat el dret a ser respectats a Europa. La Unió Europea ja no pot continuar mirant cap a un altre costat. Som ciutadans europeus els que sofrim la vulneració de drets i llibertats, violacions directes de la carta europea dels drets fonamentals”, ha afirmat. Segons Puigdemont, els “valors fundacionals” de la Unió Europea “estan en perill pels abusos d’un Estat que es comporta de manera autoritària”, per la qual cosa fa falta que “actuï amb rapidesa per mantenir l’autoritat moral dins i fora del continent”.

Puigdemont ha destacat que avui Catalunya “ha guanyat molts referends” i els catalans s’han “guanyat el dret a ser escoltats, a ser respectats i a ser reconeguts”. El missatge que han traslladat “al món els milions de persones mobilitzades”, ha dit, és que els catalans tenen “dret a decidir” el seu futur i volen “viure en pau, sense violència i fora d’un Estat que és incapaç de proposar una sola raó convincent que no sigui la imposició i l’ús de la força bruta”.

“Els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat el dret a tenir un estat independent que es constitueixi en forma de república. En conseqüència, el Govern que presideixo traslladarà en els propers dies al Parlament de Catalunya, seu i expressió de la sobirania del nostre poble, els resultats de la jornada d’avui perquè actuï d’acord amb el previst en la Llei de referèndum”, ha afirmat.

Segons l’article 4.4 de la Llei de referèndum, aprovada pel Parlament i suspesa pel Tribunal Constitucional, si el sí a la independència surt vencedor, el Parlament, “dins dels dos dies següents a la proclamació dels resultats per part de la Sindicatura Electoral, celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya”.

Segons Puigdemont, Catalunya s’ha “guanyat a pols la seva sobirania i tot el respecte” i ha manifestat el seu “agraïment” a “tots els que avui han fet possible la victòria de la democràcia per sobre de la violència”, així com als “primers ministres i presidents de govern de l’Europa democràtica que han fet arribar missatges de preocupació” i a les “desenes de parlamentaris” de diferents països que han expressat la seva “indignació per la repressió brutal deslligada pel govern que presideix Mariano Rajoy”.

També s’ha referit als prop de 800 ferits com a conseqüència de la qual ha qualificat de “brutalitat policial”, víctimes, ha dit, de “vexacions i clares violacions dels drets humans que no poden quedar impunes”.

Puigdemont ha denunciat que “l’Estat ha escrit avui una pàgina vergonyosa en la seva història de relació amb Catalunya” i ha afegit: “Fins quan? Avui hem dit que això ja s’ha acabat”. “El camí que hem de recórrer a partir d’ara ho hem de fer junts”, ha dit Puigdemont, que s’ha mostrat obert a “propostes de diàleg que serveixin per respectar la voluntat dels catalans” i a les “ofertes de mediació que arribin”.

01/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris