X

La Fiscalia demana presó incondicional per tots els exconsellers cessats excepte Santi Vila

El Suprem retarda una setmana les declaracions de Carme Forcadell i la Mesa del Parlament

02/11/2017

La Fiscalia demana presó incondicional per tots els exconsellers cessats excepte Santi Vila

La declaració d’independència de Catalunya ha arribat aquest dijous al matí a la justícia espanyola. El president cessat Carles Puigdemont, els 12 consellers destituïts pel govern central en aplicació del 155 i l’exconseller Santi Vila estaven citats a declarar a les nou davant de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela.

Només s’hi han presentat Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. No ho han fet ni Puigdemont ni Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Toni Comín, que segueixen a Bèlgica, des d’on han demanat declarar per videoconferència.

A les 12.00 hores els nou citats ja havien declarat. Ho han fet durant cinc minuts, a excepció de Santi Vila que ha declarat durant uns tres quarts d’hora. Vila ha estat l’únic que ha volgut respondre les preguntes de la Fiscalia, ja que la resta s’ha limitat a contestar a la seva defensa.

Poc després que s’hagin acabat les declaracions, la Fiscalia ha demanat presó incondicional per als 8 consellers cessats que han declarat, però no per a Santi Vila. Per a Vila ha demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros. La vista sobre aquesta petició de mesures cautelars ja s’ha acabat. Ara la jutge Lamela està redactant la interlocutòria on comunicarà la seva decisió.

Mentrestant, Junqueras, Turull, Rull, Forn, Romeva, Bassa, Borràs, Mundó i Vila tenen l’ordre de quedar-se a l’Audiència. A tots se’ls acusa dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació i s’enfronten a penes de presó que poden arribar fins als 30 anys.

El Tribunal Suprem ha concedit un ajornament de les declaracions que avui havien de fer Forcadell i els exmembres de la Mesa del Parlament català querellats per la Fiscalia de l’Estat, a petició de les defenses. Les declaracions es faran dijous, per tenir més temps per preparar les defenses dels investigats.

El jutge ha demanat a Forcadell i els cinc membres de la Mesa, que fins que tornin a declarar estiguin localitzables i han deixat un telèfon i l’adreça. Segons un dels advocats de la defensa Xavier Melero, ha estat una petició de la Fiscalia.

02/11/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris