X

Forcadell i els exmembres de la Mesa acaten el 155 davant el Tribunal Suprem

L'Audiència Nacional rebutja alliberar Junqueras i els exconsellers empresonats

09/11/2017

Forcadell i els exmembres de la Mesa acaten el 155 davant el Tribunal Suprem

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat la primera a declarar davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Forcadell ha declarat durant més de dues hores i ha respost a les preguntes de la defensa i també a les de dos fiscals, Fidel Cadena Consuelo Madrigal, que va ser fiscal general de l’Estat fins fa un any. Després de Forcadell ha començat a declarar Lluís Corominas, vicepresident primer de la mesa, Lluís Guinó i Anna Simó. 

Respondre a les preguntes de la fiscalia és un canvi d’estratègia conjunta de tots els membres de la mesa querellats. La setmana passada els consellers del govern es van negar a respondre a la fiscalia i després que la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela els enviés a tots a la presó, el primer que va dir la fiscalia va ser que haurien d’haver contestat a les seves preguntes.

Fonts judicials asseguren que tots tres han explicat al magistrat que acaten l’article 155 de la Constitució pel qual va quedar intervenida la Generalitat. A més, s’han desmarcat de l’estratègia sobiranista i han defensatq ue la votació per la independència de Catalunya aprovada el passat 27 d’octubre va ser simbòlica. En la seva defensa Forcadell ha fet servir l’argument que sempre ha permès els debats al Parlament sense prejutjar-ne el contingut.

Està previst que un pic hagin acabat de declarar tots les investigats es faci una vista per decidir les mesures cautelars. Serà llavors quan se sabrà si la fiscalia demana presó preventiva o si, en canvi, opta per mesures més lleus, com fiances o la prohibició de sortir de l’Estat.

Els sis membres de la Mesa responen davant el Tribunal per tramitar i permetre que es votassin el 6 i 7 de setembre les lleis de referèndum i de transitorietat jurídica i, dia 27 d’octubre, la declaració d’independència. La situació de Forcadell és la més complicada. Ahir el Constitucional va suspendre la DUI i va demanar a la Fiscalia que suspengués la Presidenta de la Cambra per incomplir les seves resolucions.

Pel procés independentista hi ha diverses causes obertes a diferents tribunals. El Suprem podria demanar assumir-les totes i centralitzar-ne la investigació.

L’exconseller Santi Vila ha demanat al Tribunal Suprem que arxivi la causa per rebel·lió, sedició i malversació pública per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre al·legant que després de l’1-O va intentar “per tots els mitjans” evitar la declaració d’independència unilateral. Així ho assegura en el recurs d’apel·lació que ha presentat davant el Suprem contra l’admissió a tràmit de la querella de la fiscalia, en el qual nega que s’hagin produït delictes de rebel·lió i sedició perquè en cap cas va haver-hi un alçament violent i que “episodis aïllats d’incidents que cita la querella” no poden considerar-se com a tal.

D’altra banda, l’Audiència Nacional ha rebutjat alliberar Oriol Junqueras i els exconsellers empresonats des de la setmana passada. La jutge Carmen Lamela ha desestimat els recursos que van presentar els vuit membres del govern de Carles Puigdemont al·legant risc de fuga i reiteració delictiva, segons fonts jurídiques.

09/11/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris