X

El Consell de Mallorca elabora un protocol d’actuació per evitar maltractaments a la gent gran

El benestar a la llar de la gent gran és un dels objectius de l'institució insular

15/12/2017

El Consell de Mallorca elabora un protocol d’actuació per evitar maltractaments a la gent gran

Maltractaments físics, psicològics o sexuals, explotació financera o abandonament són alguns dels tipus d’abusos que la gent gran pot patir a casa seva per part de terceres persones. Un maltractament que també es manifesta en forma d’auto negligència davant la incapacitat de la persona gran de cuidar d’ella mateixa. El protocol d’actuació presentat avui pel Consell de Mallorca vol ajudar a detectar totes aquestes situacions al més aviat possible. Però, a banda del diagnòstic, també hi proposa la intervenció.  És per tant un circuit on la detecció del problema va lligada a la recerca de solucions per part de les autoritats pertinents, ja siguin policia, fiscalia, afers socials, etc. Això és, una feina multi disciplinar perfectament coordinada.

Aquest procediment encara és un esborrany, però podria veure el llum aquesta primavera. Millorar el benestar de la gent gran a casa seva és també l’objectiu del Servei d’Atenció Integral a domicili (SAID), del qual avui han fet balanç. D’ençà que es va posar en marxa l’abril passat, ja s’hi han adherit 98 usuaris i s’han contractat 43 nous treballadors públics. Un servei que, diuen, planteja un canvi de model en l’atenció a la gent gran. El SAID pretén mostrar com molta gent gran pot esser atesa per personal qualificat sense sortir de casa seva. Com és de suposar no totes les persones tenen patologies compatibles amb aquest tipus de servei, que humanitza el tracte i no suposa per a les arques públiques una despesa important, ja què el cost dels treballadors que apliquen a domicili les mateixes teràpies geriàtriques no equival, en cap cas, al d’una plaça residencial.

En darrer lloc a l’observatori de les persones majors celebrat aquest matí també s’ha anunciat una  iniciativa per donar resposta a qualsevol dubte que pugui tenir la gent gran. És l’Oficina d’Informació a la Persona Major que entrarà en funcionament a partir del mes de gener. Comptarà amb un punt presencial a la llar d’ancians on se podran adreçar tots aquells ciutadans que ho desitgin, o bé fer la consulta via telefònica. En funció del seu èxit la iniciativa es podria estendre, en el futur, amb més punts a la Part Forana, concretament a les seus comarcals que la institució té a Inca i Manacor.

15/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris