X

Hisenda obligarà les plataformes de lloguer turístic a informar de propietaris i clients

La declaració informativa de la cessió d'habitatges amb finalitats turístiques està prevista per al proper mes de juliol

26/12/2017

Hisenda obligarà les plataformes de lloguer turístic a informar de propietaris i clients

El Ministeri d’Hisenda obligarà les plataformes de lloguer d’habitatges d’ús turístic com AirbnbHomeAwayWimdu o Niumba, a enviar a l’Agència Tributària a partir del proper mes de juliol la informació relativa als propietaris i els clients, així com a presentar informes periòdics, amb l’objectiu que declarin amb més detall la seva activitat, en el marc de les actuacions que realitza en els últims anys per reforçar la vigilància sobre el lloguer vacacional.

Així figura en les ‘Novetats informatives 2017′ publicades per l’Agència Tributària, en la qual assenyala que l’entrada en vigor de la declaració informativa de la cessió d’habitatges amb finalitats turístiques està prevista per al mes de juliol.

La declaració serà obligatòria per a persones i entitats que prestin el servei d’intermediació entre propietaris i clients. En particular, les persones o entitats constituïdes com a plataformes col·laboratives que mitjanciïn en la cessió d’ús i tinguin la consideració de prestador de serveis de la societat de la informació.

La informació a subministrar haurà de contemplar la identificació del titular de l’habitatge, la del titular del dret en virtut de com se cedeix l’habitatge (si és diferent del titular de l’habitatge) i de les persones o entitats cessionàries, la identificació de l’immoble amb especificació de la referència cadastral, si escau i una referència del nombre de dies de gaudi de l’habitatge amb finalitats turístiques i de l’import percebut.

L’Agència Tributària va introduir com a novetat a la Campanya de la Renda de 2015 l’advertiment al contribuent sobre anuncis de lloguer d’immobles en diferents mitjans publicitaris, inclòs Internet, i recordava que si es percebien ingressos per aquest concepte, s’havien de declarar.

El control sobre els lloguers no declarats és un dels principals objectius que cada any es marca l’Agència Tributària.

Així, durant el passat exercici la AEAT va avisar a un total de 21.500 contribuents dels quals tenia constància d’haver llogat un immoble, i que, per tant, havien d’incloure els diners que haguessin rebut per aquest concepte a la seva declaració.

Un nou article, el número 54 

El decret que ultima Hisenda introdueix un nou article que modifica el Reglament General de les actuacions i procediments de gestió i inspecció tributària. En la redacció del nou art.54 s’entén per ús turístic d’un habitatge “la cessió temporal de la totalitat d’un immoble moblat i equipat en condicions d’ús immediat, qualsevol que sigui el canal a través del com es comercialitzi o promocioni, i realitzada amb finalitat lucrativa i onerosa”.

Queden exclosos d’aquest concepte, els allotjaments turístics que es regeixen per la seva normativa específica , el dret d’aprofitament per torn de béns immobles i els lloguers d’habitatge, definits en la Llei 29/1994 de 24 de novembre, d’Arrendaments Urbans, i el subarrendo parcial d’habitatge.

Reaccions del lobby turístic 

El ‘lobby’ turístic, que agrupa a una trentena d’empreses turístiques, ha assenyalat que la realitat de moltes destinacions turístiques espanyoles (Barcelona, Madrid, Sant Sebastià, València o Palma) han experimentat un creixement descontrolat dels habitatges d’ús turístic “emparades per les noves plataformes tecnològiques”, i subratlla que és el principal factor determinant de la congestió turística que ha donat lloc a una contestació social.

 El Govern expedientarà Airbnb i TripAdvisor per no complir amb la llei de lloguer turístic

 
El pla d’allotjaments reservarà 30.000 places per a lloguer turístic a Mallorca

La majoria d’anuncis de pisos turístics resten a les webs sense canvis

26/12/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris