X

Els oceans (i els peixos) s’ofeguen

L'escalfament a causa del canvi climàtic disminueix la seva capacitat de retenir CO2 atmosfèric

08/01/2018

Els oceans (i els peixos) s’ofeguen

Imatge d'arxiu. /EFE

En els darrers 50 anys, la quantitat d’aigua a l’oceà obert amb zero oxigen ha augmentat més de quatre vegades, un element que és fonamental per a la vida marina.

En els cossos d’aigua costaners, inclosos els estuaris i els mars, els llocs de baix oxigen han augmentat més de deu vegades des del 1950 i els científics esperen que l’oxigen continuï caient fins i tot fora d’aquestes zones a mesura que la Terra s’escalfa.

Per aturar el declivi, el món necessita frenar el canvi climàtic, detalla un equip internacional de científics, entre ells Lisa Levin, oceanògrafa biològica de la Institució d’Oceanografia Scripps de la Universitat de Califòrnia de Sant Diego, als Estats Units, en un article publicat a la revista ‘Science’.

“Aproximadament la meitat de l’oxigen a la Terra prové de l’oceà -apunta Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la Comissió Oceanogràfica Internacional-. No obstant això, els efectes combinats de la càrrega de nutrients i el canvi climàtic augmenten enormement el nombre i la grandària de les ‘zones mortes’ en mar obert i en aigües costaneres, on l’oxigen és massa baix per suportar la vida marina”.

En àrees tradicionalment anomenades “zones mortes”, com les de la Badia de Chesapeake i el Golf de Mèxic, l’oxigen cau a nivells tan baixos que molts animals s’ofeguen i moren. A mesura que els peixos eviten aquestes zones, els seus hàbitats es redueixen i es tornen més vulnerables als depredadors o a la pesca.

El canvi climàtic és el principal culpable. L’escalfament de les aigües superficials fa que sigui més difícil que l’oxigen arribi a l’interior de l’oceà i, a mesura que l’oceà com un tot s’escalfa, conté menys oxigen.

08/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris