Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

Les minves o seques de gener

Les calmes de gener són, en paraules de Joan Maragall, com al mig de l’hivern la primavera. Aquests períodes de temps tranquil, recurrents i per això prou coneguts, poden durar de dies a setmanes.

Es produeixen quan un anticicló, que estanca l’aire i aclareix el cel, s’estableix sobre una zona en concret. Són dies d’ambient suau de dia, fresc de nit i, tret de les boires baixes matinals, els dies són generalment assolellats.

Però a part de la temperatura primaveral i sol, aquesta bonança també és coneguda per pescadors i mariners amb el nom de minves o seques de gener. En aquest temps la mar baixa de nivell i deixa al descobert roques i algues que normalment estan submergides.

Un fet curiós que és conseqüència de la variació de la pressió atmosfèrica, és a dir, del pes de l’aire sobre la superfície terrestre. Els anticiclons són sectors en què la pressió és alta, això és, l’aire exerceix més pressió. L’aigua respon a l’empenta i es desplaça a zones de menor pressió. Un desplaçament que no es nota mar endins, però sí a la costa quan es retira i deixa al descobert una petita franja que en altres èpoques de l’any queda davall l’aigua.

La baixada de nivell en unes seques ordinàries, com les d’aquest 2018, sol rondar els 10-20cm, però en casos extrems pot arribar a 40 cm.

(Foto: Carme Pou, Palma) 

 

Miquel Salamanca

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. NELLYS D FRANCO T. 24/01/2024

    JOAN MARAGALL.
    Las calmas de enero,como en invierno la primavera periodos tranquilos,pueden durar días o semanas.
    Produciéndose a causa de un anteciclón que para el aire abriendo el cielo,son de noches fescas y días suaves y soleados es conocida por los pescadores y marinos,como mermas o secas de enero.
    En éste tiempo la bajada del mar deja al descubierto las rocas y algas sumergidas normalmente.
    Es consecuencia de la variación y presión atmosférica el peso de agua la presión alta ejerce mayor presión.
    Al empuje el agua se divide en zonas de poca presión notándose en la costa en descubierto en época del año.
    La bajada de nivel en secas ordinarias,puede rondar entre 10 u 20 cm, en caso extremos llega hasta 40 cm al descubierto.