X

L’Estat prohibirà la replantació de 18 varietats d’ametllers i 5 espècies ornamentals a les Balears

Els darrers 4 mesos ha augmentat un 30% els nivells d'afecció de la Xylella arribant als 617 positius

27/01/2018

L’Estat prohibirà la replantació de 18 varietats d’ametllers i 5 espècies ornamentals a les Balears

Segons ha pogut saber IB3 Notícies, el Ministeri d’Agricultura està a punt d’aprovar una resolució d’urgència o una ordre ministerial que així ho determina, després que Europa va establir les Illes Balears com a zona de contenció per la infecció de la ‘Xylella fastidiosa‘.

Les 18 varietats autòctones d’ametler que es veten per ser les manco resistents al bacteri de la Xylella, segons els estudis de tolerància i resistència que elabora la Conselleria d’Agricultura, són Marcona, Garrigues, Bord de Santa Maria, Bord de Selva, Bord des Raiguer, Corona, Filau, Lluca, Menut, Mollar, Morro de vaca, Pere Gelabert, Pintadeta, Rutlo, Trinxets, Victòria desmai, Viveta i Vivot.

La cooperativa del camp mallorquí lamenta que es perdi una part del patrimoni vegetal de les Illes, però admeten que els darrers anys ja recomanen només 4 varietats: marta, marinada, vairo i soleta.

La ‘Polygala myrtifolia’, que s’ha estès les darreres dècades a molts de jardins per la capacitat d’adaptar-se al clima, i que està florida pràcticament tot l’any, tampoc ja no es podrà sembrar. Se n’han arribat a trobar dues subespècies en un mateix cossiol. És una de les 5 plantes vegetals ornamentals, juntament amb la planta del cafè, el freix, un tipus de mimosa i l’argelaga, que presenten major susceptibilitat al bacteri.

En olivera i vinya els estudis que du a terme Sanitat Vegetal del Govern encara són poc concloents i, de moment, no s’estableix cap límit. Es podrà continuar plantant les varietats autoritzades per la Denominació d’Origen i el reial Decret de potencial vitícola.

27/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris