X

Descarreguen el cervell d’un cuc a un ordinador

El cuc artificial es comporta com el cuc viu i aprèn sense programació addicional

09/02/2018

Descarreguen el cervell d’un cuc a un ordinador

Investigadors austríacs han replicat en un ordinador el sistema neuronal d’un cuc en codi informàtic i han aconseguit que adquireixi noves habilitats. Les reaccions del cuc artificial van ser les mateixes que la del cuc.

El cuc emprat en l’experiment de la Universitat Tècnica de Viena és ‘Caenorhabditis elegans’, que mesura un mil·límetre de llarg i té un organisme molt simple. Per les seves característiques és un organisme molt interessant per a la ciència, i s’ha utilitzat per a model experimental en estudis genètics, d’obesitat, d’Alzheimer o d’envelliment.

També és l’únic ser vivent el sistema neuronal del qual ha estat analitzat per complet. Aquest sistema, de només 300 neurones, pot dibuixar-se com un diagrama de circuit o reproduir-se també mitjançant un programa informàtic, de manera que l’activitat neuronal del cuc pot ser replicada en un ordinador.

Les neurones que posseeix aquest cuc són suficients per assegurar-se que pot trobar el seu camí, menjar bacteris i reaccionar a certs estímuls externs. Per exemple, pot reaccionar a un toc en el seu cos. Es desencadena una resposta reflexa i el cuc es retorça.

Els investigadors Mathias Lechner, Radu Grosu i Ramin Hasani es van recolzar en l’anomenat aprenentatge de reforç, un àrea de l’aprenentatge automàtic inspirada en la psicologia conductista, la funció de la qual és determinar quines accions ha d’escollir un programa informàtic en un determinat entorn amb la finalitat de maximitzar una “recompensa”.

Amb aquest sistema, la xarxa neuronal del cuc implicada en la reacció a un toc físic (quan es retorça) va ser entrenada i optimitzada per ensenyar-li a equilibrar un pal en moviment i evitar-ne la caiguda.

El resultat va ser completament satisfactori: el cuc artificial va ser capaç de reaccionar per estabilitzar el pal, sense necessitat que els investigadors afegissin una línia de codi al circuit informàtic descarregat del cuc viu. El resultat es va obtenir simplement entrenant un sistema biològic replicat en un ordinador: ensenyant-li a reaccionar davant la possible caiguda del pal, de la mateixa forma que ho fa quan algú el toca.


Consulta aquí l’estudi complet

09/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris