X

Les dones de les Illes cobren un 21% menys que els homes

Nou de cada 10 excedències per cuidar els fills a les Balears són de dones

13/02/2018

Les dones de les Illes cobren un 21%25 menys que els homes

Imatge d'arxiu. /EFE

Nou de cada 10 excedències per cuidar els fills a les Balears són de dones. El preu de conciliar: feina més precària i sou més baix. Segons un informe del sindicat de Tècnics d’Hisenda (Gestha), les dones de les Illes Balears cobren, de mitjana, un 21% menys que els homes. En euros, uns 3.400 euros menys a l’any per fer la mateixa feina. Tal com estan ara les coses, tal com avancen, segons aquest sindicat, fins a l’any 2088 no s’igualaran els salaris.

La participació entre homes i dones al mercat laboral s’ha anat equilibrant amb el pas dels anys: la taxa d’ocupació ara per ara és molt similar, -així com ho és la d’atur-. Malgrat això, però, les dones continuen assumint la major part de responsabilitats familiars i domèstiques. Hi dediquen més hores a la cura de familiars o amics, a cuinar, o a educar els fills. Només a l’hora de fer-se càrrec dels nets la situació s’ha equilibrat, segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

Els homes, per tant, encara han de recórrer camí per igualar la tasca de la dona a la llar, però la dona sí que ha fet el camí invers i ha aconseguit capficar-se en el món laboral al mateix ritme que els homes. Això sí, cobrant manco per fer les mateixes hores.

La bretxa salarial ara per ara estableix que, de mitjana, si un home cobra 100 per una feina, la dona en cobra 90 per fer la mateixa tasca.

Per primera vegada, els sindicats han convocat una aturada feminista de dures hores a tots els centres de treball el pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona. L’objectiu: demostrar que sense les dones la feina, directament, no surt.

CCOO i UGT demanen a les empreses que moguin fitxa: que es comprometin a garantir la igualtat als llocs de treball.

50 investigadores de la UIB han reivindicat aquest dilluns el paper de la dona a la ciència. I ho han fet amb dades: Només un 22% de les places de catedràtic de la UIB estan ocupades per dones. En un manifest, demanen la creació d’una càtedra de cultura científica i més planificació en polítiques d’igualtat de gènere.


 Vaga el 8 de març pels drets de les dones

13/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris