X

L’Estat demana derogar la suspensió de llicències comercials a Mallorca perquè “restringeix la competència”

El requeriment de la Comissió de Mercats és un pas previ per "evitar" un recurs contenciós-administratiu contra l'acord

13/03/2018

L’Estat demana derogar la suspensió de llicències comercials a Mallorca perquè “restringeix la competència”

El Fan Mallorca Shopping, de 170.000 m²​, es va inaugurar a Palma el mes de setembre.

La Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), que és un organisme de l’Estat, requereix al Consell de Mallorca que derogui el règim de suspensió de llicències i autoritzacions per instal·lar equipaments comercials fins a l’aprovació definitiva del pla director d’equipaments comercials de Mallorca (PECMA) perquè “restringeix la competència”.
 Consulta aquí en PDF l’esborrany del pla director d’equipaments comercials de Mallorca

Segons han informat aquest dimarts mitjançant un comunicat, aquest requeriment és un pas previ que “cerca evitar” la interposició d’un recurs contenciós-administratiu contra l’acord de suspensió.

La CNMC creu que l’acord restringeix “seriosament la competència”, ja que “en prohibir-se” la instal·lació i l’ampliació dels establiments de superfície superior a 700 metres quadrats (m²) o a 2500 m², segons les zones, es crea “una barrera que protegeix a les companyies ja implantades”, que “no necessitaran preocupar-se de l’entrada de nous competidors”.

D’aquesta manera, la CNMC considera que s’incideix en “una oferta de grandària mitjana ineficient” el que, tal com asseguren, “tindrà efectes negatius sobre el benestar per a consumidors i empreses”.

A més, consideren que l’acord de suspensió no s’ajusta al dret de la Unió Europea (UE), “fonamentalment” a la Directiva de Serveis, ni al dret nacional que “obliga als poders públics a justificar les restriccions a la llibertat d’empresa conforme als principis de necessitat i proporcionalitat”.

En aquest sentit, recorden que l’acord conté una moratòria similar a una altra anterior (Norma Territorial Cautelar de març de 2016), que ja va ser impugnada per la CNMC davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) i que ha estat anul·lada recentment per aquest tribunal.

Més informació relacionada:
 El TSJIB suspèn la moratòria comercial de grans superfícies a Mallorca 
 El Consell de Mallorca estudia recórrer la suspensió parcial de la moratòria de grans centres comercials 
 El Consell de Mallorca reserva per a Palma les grans superfícies de més de 30.000 m² 
 La saturació de trànsit serà motiu per denegar la llicència d’un centre comercial a Mallorca

13/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris