X

El nou Pla Territorial de Menorca aspira a regularitzar 4.000 habitatges en sòl rústic

Les 2.000 cases construïdes sense llicència fins fa 15 anys ja són gairebé el doble

14/03/2018

El nou Pla Territorial de Menorca aspira a regularitzar 4.000 habitatges en sòl rústic

El nou Pla Territorial, que dimarts vespre es va presentar a Ciutadella, intenta posar ordre al creixement descontrolat de construccions il·legals al camp, una constant de fa quatre dècades que s’ha estès encara més aquests darrers anys, sobretot a Ciutadella. Des del 2003, des que és vigent l’actual Pla, només s’han pogut legalitzar dos dels 39 nuclis d’hortals que hi ha a Menorca i s’han edificat sense ordre més cases i piscines i les zones on es creix pràcticament s’han duplicat. Els 2.000 habitatges construïts sense llicència fins fa 15 anys ja són gairebé el doble.

Aquests assentaments, a més, ja no es poden tornar enrere. Ho dicta la Llei urbanística (LUIB) aprovada a final d’any pel Parlament. Així que l’únic que es pot fer ja el Pla Territorial -asseguren els seus redactors- és congelar el seu creixement.

Un estudi de l’Observatori Socioambiental de Menorca també ho constata. Al llarg de la darrera dècada i mitja s’han construït més edificacions aïllades (46 hectàrees) que cases als pobles (35). No obstant, la meitat del creixement (134 hectàrees) es concentra encara a les urbanitzacions.

És més, segons aquest mateix estudi, les construccions artificials, que s’han afegit al territori, com ara el dic de Ciutadella, la variant de Ferreries o l’abocador de Milà, han crescut un 15 per cent a Menorca, mentre que s’ha mantingut, o retrocedit, la superfície natural de cultiu o de bosc.

14/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris