X

Els emissaris submarins i les dessalinitzadores, les principals amenaçes per les praderies de posidònia

Segons un informe encarregat pel sector nautic, els fondejos només suposen la destrucció de l'1% de la superfície de la planta

20/03/2018

Els emissaris submarins i les dessalinitzadores, les principals amenaçes per les praderies de posidònia

De l’estudi s’extreu que el major impacte el provoquen els emissaris submarins i les 6 plantes dessalinitzadores que aboquen aigua hipersalinitzada a la mar ja que tenen un impacte continuat. Avui per avui, hi ha comptabilitzades 104 conduccions de vessaments a la mar, i 47 es troben damunt de posidònia. Un dia d’estiu, per exemple, es poden vessar a la mar fins a 202 litres de líquid residual. Joan Ramón Vidal és tècnic de la consultora Tecnoambiente.

El mal que provoquen els fondejos estaria per darrere en la llista d’impactes. Des del sector del lloguer nàutic , assenyalen que l’impacte que provoquen els fondejos de les petites embarcacions només suposa l’1 % sobre les praderies de posidònia. José Maria Jimenez, n’és el president.

Des de l’Associació de navegants del mediterrani exigeixen que es paralitzi el decret fins que no es tenguin les conclusions d’estudis com aquest ja que, al seu parer, criminalitza el sector. Gabriel Morell, és membre de l’associació.

Des del sector proposen solucions per fer-ne minvar l’impacte, com per exemple, l’aplicació mòbil anomenada DONIA molt popular a França, que indica la idoneïtat del lloc triat per fondejar i permet valorar l’impacte. O bé, fondejos ecològics permanents amb un impacte ambiental molt baix.

20/03/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris