X

El Suprem decideix a partir d’avui si liberalitza el sector del taxi

L'alt tribunal acull una vista on s'analitza un recurs de Competència contra l'actual normativa estatal

17/04/2018

El Suprem decideix a partir d’avui si liberalitza el sector del taxi

El Tribunal Suprem decideix a partir d’aquest dimarts si liberalitza el sector del taxi. L’alt tribunal acull a les 10 del matí una vista, en la qual s’analitza el recurs presentat per la Comissió Nacional de la Competència contra l’actual normativa estatal, que limita l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor -les VTC– i que, segons entén aquest organisme, blinda el monopoli del taxi. Un escenari que preocupa molt els taxistes de les Balears.

Biel Moragues, president de l’Associació d’Autònoms del Taxi, ha assegurat a IB3 Ràdio que un canvi de normativa pot suposar un cop de gràcia per al sector: “molts conductors no podran fer front als seus deutes ni mantenir les seves famílies, perquè les llicències es devaluaran de manera salvatge”.

Competència assegura en aquest recurs que les actuals limitacions de les VTC afecten negativament els preus, la qualitat i el benestar general. Per tant, considera que han de ser eliminades. Entre altres punts, la Comissió proposa eliminar el límit de concessió de llicències VTC (ara mateix, només hi pot haver una VTC per cada 30 de taxi), que aquests vehicles puguin captar clients al carrer  i que puguin operar lliurement per tot l’estat. Actualment, només poden fer feina fora de la seva comunitat 72 dies a l’any. Aquest canvi permetria, per exemple, que VTCs d’altres comunitats puguin venir a fer la temporada a les Balears sense cap tipus de control ni límit.

 

Les VTC es defensen 

En canvi, Cabify -una de les grans empreses que opera amb llicències VTC- intenta rebaixar la tensió: La companyia -en un comunicat- assegura que el seu objectiu NO és posar fi al taxi, sinó oferir opcions complementàries perquè els ciutadans deixin el cotxe particular a casa. Per aquest motiu, Cabify assegura que aposta per una regulació de la mobilitat que no deixi enrere ningú.

 

El Consell d’Eivissa, a l’expectativa. 

També està pendent de què pugui resoldre el Suprem el Consell d’Eivissa. La titular de transports, Pepa Marí, en una entrevista, ha opinat que “la liberalització podria suposar una entrada massiva d’empreses VTC de fora de l’illa durant la temporada alta”. Davant aquesta situació, la consellera insular manté que “el nombre de cotxes a Eivissa augmentaria, i els preus del transport baixarien. I sens dubte, amb aquest escenari, els taxis serien els més perjudicats”.

17/04/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris