X

Els empresaris petits del transport per carretera renuncien a les noves concessions del TIB

A partir de 2019 el Consorci de Transports de Mallorca incrementarà un 53% les freqüències anuals

05/05/2018

Els empresaris petits del transport per carretera renuncien a les noves concessions del TIB

Només dues o tres empreses mallorquines, les més grans, poden optar a les noves concessions del transport per carretera a Mallorca pels pròxims 10 anys. Els empresaris de l’illa es queixen que el Govern, que ha autoritzat 129 milions d’euros pel servei, els exclogui, en reduir la licitació dels 20 lots d’autobusos actuals, a 3. Els petits són els més perjudicat. Diuen que s’afavoreix la implantació de les grans companyies estatals.

Autocars Levante de Capdepera és una de les 12 empreses mallorquines del transport que queda totalment fora del nou model de concessions que gestionaran la xarxa pública d’autobusos interurbans a partir del gener. De les 20 concessions actuals es canvia a només 3 amb el propòsit que les més rendibles compensin el dèficit generat per altres que no són lucratives però si necessàries. La disminució perjudica els negocis petits. No poden arribar a tenir un mínim de 60 autocars per una sola línia.

Autocars Rafel Nadal ha format per primera vegada una UTE per poder almanco presentar una oferta en la licitació a una de les tres concessions. Actualment cobreix la Línia 220 de Bunyola – Palma amb 4 vehicles. Autocars Caldentey de Felanitx està en negociacions per ajuntar-se amb grans de fora.

L’empresa andritxola Pujol ja va vendre la seva flota a l’assebantar-se de les noves condicions que exigeix el Consorci de Transports de Mallorca.

Al 2019, l’Executiu implantarà 4 noves connexions que enllaçaran sa Pobla i Muro amb Platja d’Alcúdia, Platja de Muro i Can Picafort, Manacor, Felanitx i Campos, Santa Ponça i Peguera amb els pobles de la Serra: Estellencs, Banyalbufar, Esporles i Valldemossa, i Llucmajor amb Porreres.
S’incrementaran les freqüències anuals en un 53% passant de les 360 mil operacions actuals a les 550 mil. S’hi afegiran més rutes a demanda i els horaris seran els mateixos tot l’any, amb suplements a l’estiu.

Els usuaris confien que la nova xarxa serà bo pels viatgers. Ara es queixen de retards diaris, transbordaments impossibles o el sobrecost del bitllet. El darrer any municipis com Binissalem, Consell i Santa Maria han perdut la connexió directa amb Palma en passar-hi el tren.

Des de la plataforma del transport regular terrestre, demanen al Consell de Mallorca la creació de línies d’alta ocupació per no veure’s afectats per cada retenció que es crea. Tot i que hi ha voluntat, els tècnics insulars ho veuen complicat perquè les entrades i sortides estan molt juntes. De tota manera, es tractarà al Pla de mobilitat de l’àrea metropolitana de Palma.

05/05/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris