X

Rajoy i Nueva Canarias pacten el 75% de descompte a la Península per als canaris

El descompte serà de caràcter indefinit i formarà part del cos legal del Règim Econòmic i Fiscal (REF) de les Canàries

15/05/2018

Rajoy i Nueva Canarias pacten el 75%25 de descompte a la Península per als canaris

El diputat al Congrés de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, en una imatge d'arxiu.

Nueva Canarias ha tancat aquest dimarts amb el govern espanyol el 75% descompte de resident de les Illes Canàries en els bitllets d’avió i vaixell a la Península, que tingui caràcter indefinit i que formi part del cos legal del Règim Econòmic i Fiscal (REF) de les Canàries.
 Nueva Canarias no demana el descompte del 75% per a les Illes Balears

A més, els regionalistes canaris i l’executiu de Rajoy han pactat que la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) vigili l’evolució dels preus en les rutes entre Canàries i la Península, segons ha informat Nueva Canarias en un comunicat. Amb això, afegeix, es pretenen evitar “pujades desorbitades” sense renunciar a fixar preus màxims a través de les obligacions de servei públic.

El govern  espanyol accepta també que el pagament del 100% del cost del transport de mercaderies entre illes, amb la Península i la Unió Europea inclogui el retorn buit i tingui caràcter retroactiu a l’1 de gener de 2016. Així mateix, el transport del plàtan comptarà amb una ajuda de 10 milions d’euros en 2018, tindrà caràcter retroactiu a l’1 de gener de 2017 i serà indefinit.

El president de Nueva Canarias, Román Rodríguez, considera que es tracta d'”un assoliment històric”, ja que “tanca el cercle” de les polítiques del transport per a les persones i les mercaderies entre les illes i amb el continent europeu. A més, es dona un “impuls decidit a la cohesió” social i territorial i al desenvolupament de l’economia de les Illes i permetrà als canaris desenvolupar-se “en igualtat de condicions” amb la resta de l’Estat.

Nueva Canarias calcula que aquest acord en matèria de transports de persones i mercaderies, desplegat en tota la seva dimensió, suposa un “estalvi per als ciutadans i les empreses” de Canàries, a any complet, d’uns 400 milions d’euros.

A partir del proper estiu, una vegada que entrin en vigor els pressupostos estatals de 2018 el proper mes de juny, els canaris pagaran “la meitat” el bitllet aeri i marítim en les rutes amb la Península, apunta Nueva Canarias (el resident abona ara el 50% del preu i passarà a pagar el 25%). “Hem aconseguit tancar el cercle complet per facilitar la mobilitat dels canaris entres les illes i amb la Península, un avanç en drets estratègics que contribuirà a la cohesió entre els canaris”, sosté el president de Nuevas Canarias.

Aquest acord tancat aquest dimarts amb el govern espanyol es va avançar durant la negociació celebrada aquest dilluns  per videoconferència pel diputat al Congrés de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, i l’assessor del partit Fermín Delgado amb la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i el secretari d’Estat de Pressupostos, Alberto Nadal.

L’increment de la bonificació aèria i marítima amb la Península suposa un estalvi global per als canaris, segons Rodríguez, de 150 milions d’euros.

15/05/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris