meteorologia – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears http://ib3tv.com IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Sat, 24 Mar 2018 22:45:03 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Arriba una borrasca sense nom però amb més efectes a les Balears que Hugo http://ib3tv.com/arriba-un-borrasca-sense-nom-pero-amb-mes-efectes-a-balears-que-hugo.html http://ib3tv.com/arriba-un-borrasca-sense-nom-pero-amb-mes-efectes-a-balears-que-hugo.html#respond Fri, 23 Mar 2018 14:14:58 +0000 http://ib3tv.com/?p=290415 Aquest divendres a l’Atlàntic nord, una petita àrea de baixes pressions s’aprofundirà ràpidament per un procés anomenat ciclogènesi explosiva (caiguda de la pressió atmosfèrica igual o superior a 18-20hPa per a la nostra latitud). El resultat serà una borrasca molt profunda: «Hugo», que divendres capvespre rondarà el nord de Galícia i, posteriorment el Golf de Biscaia.

Temporal de vent a la Península, algunes pluges a Balears

Les borrasques d’aquestes característiques solen ser molt actives i Hugo no serà una excepció. S’espera un temporal de vent i pluja general al nord i l’oest de la Península Ibèrica i, en especial, l’àrea cantàbrica. La Mediterrània en general queda al marge dels seus efectes. A Balears gaudim d’una jornada de sol i temperatura suau.

Però el capvespre arribaran més niguls. Són el preludi d’un canvi important previst pel cap de setmana. Aquests niguls són la part avançada d’un front fred associat a Hugo. La nit de divendres a dissabte i dissabte matí, el front recorrerà les Balears amb plogudes entre febles i moderades. I fins aquí les conseqüències d’Hugo a Balears.

Hugo es debilita però neix una borrasca mediterrània

Hugo perdrà la força tan ràpidament com la va guanyar i, molt probablement, dissabte vespre serà ja història. Millorarà la situació a la Península però en canvi a les Balears començarà un temporal de vent, pluja i mala mar que durarà fins diumenge horabaixa.

Passat el front, entre la costa catalana i el nord de les Balears, es formarà un petit centre de baixes pressions. S’aprofundirà ràpidament i, encara que no ho faci de manera explosiva com el seu germà Hugo, es convertirà en una borrasca mediterrània intensa i activa, responsable del temporal.

Una borrasca sense nom però amb més efectes a Balears que Hugo

Segons la normativa establerta, les borrasques mediterrànies no s’anomenen. I seria un error anomenar-la Hugo, el seu germà Atlàntic, que aleshores gairebé haurà desaparegut i amb qui la nova borrasca ja no tendrà res a veure.

Ara bé, una borrasca sense nom no és una borrasca menor. En aquest cas, al contrari. A les Balears en parlarem més que d’Hugo i de ben segur que notarem molt més els seus efectes.

Dissabte, i amb una pressió inferior als 990 hPa, el seu centre circularà des de la costa catalana cap a Balears. Passarà per sobre nostre per situar-se, diumenge matí, a la costa algeriana

Tant pel recorregut de la borrasca com per les seves característiques, la previsió apunta a un temps molt complicat. Pot ploure de manera intensa el capvespre de dissabte i fins diumenge migdia. En especial a la serra de Tramuntana on, a més, la precipitació pot ser persistent. En general s’espera que plogui arreu de les Illes en major o menor mesura.

El vent serà el factor més destacat. Superarà els 100 km/ en àrees de muntanya i exposades del litoral. Dissabte serà de mestral a Eivissa, Formentera i Mallorca, i variable a Menorca. Diumenge serà de gregal a Mallorca i Menorca, de tramuntana a Eivissa i Formentera. El temporal de mar serà notable a les Pitiüses i l’oest de Mallorca amb ones de 4 a 5 metres.

]]>
http://ib3tv.com/arriba-un-borrasca-sense-nom-pero-amb-mes-efectes-a-balears-que-hugo.html/feed 0
Temporal d’ones de més de 12 metres http://ib3tv.com/temporal-dones-de-mes-de-12-metres.html http://ib3tv.com/temporal-dones-de-mes-de-12-metres.html#respond Wed, 21 Mar 2018 11:06:24 +0000 http://ib3tv.com/?p=290124 Tot i que la tramuntana ha afluixat, aquest dimecres encara ha bufat de manera molt constant a tot el nord de les Illes. Els cops màxims de vent s’han registrat a Capdepera, Mallorca, amb 90 km/h i, a es Mercadal, Menorca, amb 82 km/h.

El temporal marítim és notable.  l’altura màxima de les ones arribava a 12,5 metres i en tota la nit no ha baixat dels 7 metres, segons dades de la boia del Port de Maó. Un temporal que es fa extensiu a tot el nord de les Illes.

Es preveu que a partir de DIJOUS la tramuntana afluixi i el temporal amaini però les ones, de 3 a 5 metres, encara seran notables a Menorca i nord de Mallorca. L’Agència Estatal de Meteorologia manté activat l’avís taronja per mala mar en aquestes àrees durant tota la jornada.

]]>
http://ib3tv.com/temporal-dones-de-mes-de-12-metres.html/feed 0
Les pluges provoquen una esllavissada a l’aljub des Mercadal del segle XVIII http://ib3tv.com/les-pluges-provoquen-una-esllavissada-a-laljub-des-mercadal-del-segle-xviii.html http://ib3tv.com/les-pluges-provoquen-una-esllavissada-a-laljub-des-mercadal-del-segle-xviii.html#respond Tue, 20 Mar 2018 20:54:25 +0000 http://ib3tv.com/?p=290092 La pluja constant a Menorca ha provocat aquest dimarts una esllavissada a la paret nord de l’aljub des Mercadal, construït al segle XVIII pels anglesos. Tant l’Ajuntament com el Consell n’avaluaran els danys i en pressupostaran la restauració.

De moment, es tancarà l’accés per evitar que algú pugui caure. A dalt de la muntanya del Toro, ha caigut neu a primera hora del dematí. Al nucli maonès des Grau han quedat sense llum 400 veïns. Els dos ports romanen tancats al trànsit marítim.

]]>
http://ib3tv.com/les-pluges-provoquen-una-esllavissada-a-laljub-des-mercadal-del-segle-xviii.html/feed 0
Reoberta la carretera tancada per neu a la Serra http://ib3tv.com/reoberta-la-carretera-tancada-per-neu-a-la-serra.html http://ib3tv.com/reoberta-la-carretera-tancada-per-neu-a-la-serra.html#respond Tue, 20 Mar 2018 20:15:21 +0000 http://ib3tv.com/?p=290077 La carretera de sa Calobra a Mallorca ha estat reoberta aquest dimarts capvespre, després d’estar tancada al matí. Cap aglomeració a les voravies, i això que la carretera, després de talls intermitents durant el dematí, està ara oberta.

La cota de neu s’ha situat entorn dels 600 metres i s’ha acumulat un gruix d’uns 3 centímetres. Aquest hivern ha nevat el doble del que és habitual i el mes de febrer ha plogut el triple.

A Eivissa és on ha fet més fred. Menorca, on més ha plogut i a Mallorca no plovia tant des de fa 36 anys. La primavera tindrà 18 graus de mitjana i per Pasqua, el temps serà variable.

]]>
http://ib3tv.com/reoberta-la-carretera-tancada-per-neu-a-la-serra.html/feed 0
El primer dia de primavera: vent de 100 km/hora i neu a 400 metres http://ib3tv.com/el-primer-dia-de-primavera-vent-de-100-km-hora-i-neu-a-400-metres.html http://ib3tv.com/el-primer-dia-de-primavera-vent-de-100-km-hora-i-neu-a-400-metres.html#respond Tue, 20 Mar 2018 14:43:15 +0000 http://ib3tv.com/?p=290038 El temporal de vent, mala mar i fred no aturarà aquestes pròximes hores. Sí que ho farà la pluja, que deixarà de caure amb intensitat a Menorca i al nord de Mallorca i ho farà de manera més irregular i feble.

El vent de tramuntana serà encara protagonista al nord de les Illes. Fins i tot es reforçarà la nit d’aquest dimarts, excepte les Pitiüses. Ho farà en especial a Menorca i nord-est de Mallorca, on superarà els 90 km/h i de manera puntual, a zones elevades i exposades, els 100 km/h. En vista a dimecres es mantindrà amb cops forts a Menorca i a gran part de Mallorca.

La situació marítima igualment seguirà alterada. L’altura màxima de les ones ja ha superat els 8 metres i mig al Port de Maó, però s’espera que encara puguin ser superior. Un temporal que també afectarà el nord de Mallorca amb la mateixa intensitat. A les Pitiüses, dimecres també reprèn el temporal, amb vent de mestral i tramuntana i ones de més de 3 metres.

Tot i que la part més important de la pluja remet el capvespre d’aquest dimarts, dimecres no farà del tot net. Veurem més clarianes però encara s’esperen ruixats dispersos fins dimecres. Seran més probables al nord de les Illes, on poden caure en forma de calabruix. A la serra de Tramuntana la precipitació serà en forma de neu per sobre dels 400 metres.

]]>
http://ib3tv.com/el-primer-dia-de-primavera-vent-de-100-km-hora-i-neu-a-400-metres.html/feed 0
La primavera comença amb trams tancats de la Serra i ones de 8 metres http://ib3tv.com/primavera-tancat-tram-serra-tramuntana-neu.html http://ib3tv.com/primavera-tancat-tram-serra-tramuntana-neu.html#respond Tue, 20 Mar 2018 14:28:59 +0000 http://ib3tv.com/?p=289961 Els serveis d’emergència han tancat el tram que va del quilòmetre 29 al 44,8 de la carretera MA-10 a primera hora d’aquest dimarts. És obligatori l’ús de cadenes en aquest tram a causa de la meteorologia adversa, informa l’112. {rela} La neu dona la benvinguda a la primavera {rela} La primavera d’enguany: tres llunes plenes, dues pluges d’estels i quatre planetes a prop

Per una altra part, el port de la Savina ha estat tancat a les 6 hores a causa del mal temps. És la cinquena vegada que Ports de les Balears decreta el tancament enguany. Per la seva part, el de Ciutadella també ha quedat tancat.

La temperatura diürna baixarà de 4 a 7 °C segons la zona i les màximes no superaran els 13 °C, amb gelades a la serra de Tramuntana. Continuaran les plogudes a Mallorca i Menorca, on tornaran a ser moderades i en alguns casos acompanyades de calabruix. A les muntanyes de Mallorca nevarà a partir dels 500 metres encara que de manera esporàdica la cota pot baixar tan sols entorn dels 300. No s’espera pluja a les Pitiüses. {rela} 400 residents del Grau, sense llum pel mal temps

El vent serà en general moderat amb cops forts que poden superar els 90 km/h. De tramuntana a Menorca i nord de Mallorca, de mestral a la resta de les Illes. La situació a la mar serà complicada amb ones de 5 metres al litoral nord de Menorca i Mallorca i de 3 metres al nord d’Eivissa.

Ningú esperava aquest ambient hivernal per acomiadar l’estació i per donar la benvinguda a una primavera que durarà fins al 21 de juny. Aquest darrer temporal està deixant a les illes neu a 600 metres amb un tram de carretera tallada a Mallorca, pluja, fortes ratxes de vent a Mallorca i a Menorca i a la mar, ones de més de 8 metres d’altura.

Un hivern que es resisteix a deixar-nos i que segons María José Guerrero, delegada a les Illes Balears de l’Agència estatal de Meteorologia (AEMET) s’ha caracteritzat per ser fred, plujós i amb neu. Ha nevat el doble de dies del que és habitual i el mes de febrer ha plogut el triple del que és normal. Menorca és l’illa amb més precipitacions i a Mallorca no plovia tant un mes de febrer des de 1982.

L’hivern més fred de les Illes s’ha viscut a Eivissa i la temperatura més alta a Capdepera el passat gener, quan assolí els 24’9 graus. Aquesta primavera AEMET preveu que sigui càlida amb una mitjana de 18 graus de temperatura. Tot i això, la previsió per Pasqua és variable. El vent, la pluja i la baixada de temperatures es començaran a notar aquest mateix cap de setmana.

]]>
http://ib3tv.com/primavera-tancat-tram-serra-tramuntana-neu.html/feed 0
El temporal obliga a tancar per cinquena vegada el port de la Savina http://ib3tv.com/el-temporal-obliga-a-tancar-per-cinquena-vegada-el-port-de-la-savina.html http://ib3tv.com/el-temporal-obliga-a-tancar-per-cinquena-vegada-el-port-de-la-savina.html#respond Tue, 20 Mar 2018 13:41:14 +0000 http://ib3tv.com/?p=290007 Durant tot del dematí les Pitiüses han estat en alerta groga per fenomens costaners i fort vent. S’han arribat a cops de fins a 65 quilòmetres per hora que han obligat a tancar, per cinquena vegada enguany, el Port de la Savina. S’han hagut de cancel·lar uns 12 trajectes entre les Pitiüses. {rela} La neu dona la benvinguda a la primavera {rela} La primavera d’enguany: tres llunes plenes, dues pluges d’estels i quatre planetes a prop

]]>
http://ib3tv.com/el-temporal-obliga-a-tancar-per-cinquena-vegada-el-port-de-la-savina.html/feed 0
La primavera d’enguany: tres llunes plenes, dues pluges d’estels i quatre planetes a prop http://ib3tv.com/la-primavera-denguany-tres-llunes-plenes-dues-pluges-destels-i-quatre-planetes-a-prop.html http://ib3tv.com/la-primavera-denguany-tres-llunes-plenes-dues-pluges-destels-i-quatre-planetes-a-prop.html#respond Mon, 19 Mar 2018 13:06:02 +0000 http://ib3tv.com/?p=289865 La primavera d’enguany: tres llunes plenes, dues pluges d’estels i tres planetes a prop. Aquest dimarts, a les 17.15 hora oficial, comença la primavera astronòmica. Una estació que durarà 92 dies i 18 hores fins al 21 de juny. De les quatre estacions és la segona de major durada, després de l’estiu, que és la més llarga.

Canvi d’hora

L’anomenat horari d’estiu començarà el diumenge 25 de març. A les 02.00 hores de la matinada avançarem una hora els rellotges fins a les 03:00 h.

Curiositats

Els equinoccis de primavera i tardor són els únics moments de l’any en què realment el sol surt exactament per l’est i es pon per l’oest. La resta de l’any no és literalment així, pel que resulta interessant fer aquesta observació i esbrinar el ponent i llevant vertaders des de casa nostra.

Als equinoccis els dos hemisferis terrestres reben la mateixa insolació i, per tant, disposen de les mateixes hores de sol. És habitual pensar que la nit i el dia duren també 12 hores per igual però en realitat això no és exactament així, ja que el dia de l’equinocci disposarem d’uns minuts més de claror que de fosca. El dia en què la nit i el dia duren el mateix s’anomena equilux i es produeix uns dies abans de l’equinocci de primavera. Enguany l’equilux va ser el 17 de març.

Recomanacions astronòmiques

La primavera de 2018 comptarà amb tres llunes plenes: el 31 de març, el 30 d’abril i el 29 de maig.

Aquesta primavera no podrem observar cap eclipsi de sol ni tampoc de lluna. Però, si sou aficionats a contemplar el cel nocturn, seran visibles diversos planetes. Venus, a la posta de sol, i Mart i Saturn a la sortida. Júpiter serà visible les nits del mes de maig.

També hi haurà dues pluges d’estels menors. La primera, els Lírids, amb una punta d’activitat que tendrà lloc durant la matinada del 22 d’abril i en la qual es preveu que es puguin observar de 10 a 15 meteors per hora. La segona, els η-Aquàrids o eta-Aquàrids, que a la nostra latitud oferiran una pluja de fins a 15 meteors per hora la matinada del 5 de maig.

]]>
http://ib3tv.com/la-primavera-denguany-tres-llunes-plenes-dues-pluges-destels-i-quatre-planetes-a-prop.html/feed 0
La neu dona la benvinguda a la primavera http://ib3tv.com/la-neu-dona-la-benvinguda-a-la-primavera.html http://ib3tv.com/la-neu-dona-la-benvinguda-a-la-primavera.html#respond Mon, 19 Mar 2018 08:46:27 +0000 http://ib3tv.com/?p=289843 Aquest dimarts comença oficialment la primavera astronòmica. Un canvi d’estació que coincidirà amb un canvi de temps important en què les condicions seran totalment d’hivern arreu de les Illes.

El cel es taparà de manera progressiva aquest dilluns i, a darrera hora del capvespre o ja entrada la nit, s’esperen pluges que de manera local seran moderades i acompanyades de tempesta. La temperatura màxima es quedarà sense grans canvis respecte dies passats però la baixada durant la nit serà clara.

Neu i mala mar

Dimarts serà el dia del canvi més important, amb pluja, neu, vent i mala mar. La temperatura diürna baixarà de 4 a 7 °C segons la zona i les màximes no superaran els 13 °C, amb gelades a la serra de Tramuntana. Continuaran les plogudes a Mallorca i Menorca, on tornaran a ser moderades i en alguns casos acompanyades de calabruix. A les muntanyes de Mallorca nevarà a partir dels 500 metres encara que de manera esporàdica la cota pot baixar tan sols entorn dels 300. No s’espera pluja a les Pitiüses.

El vent serà en general moderat amb cops forts que poden superar els 90 km/h. De Tramuntana a Menorca i nord de Mallorca, de mestral a la resta de les Illes. La situació a la mar serà complicada amb ones de 5 metres al litoral nord de Menorca i Mallorca i de 3 metres al nord d’Eivissa.

Vent de 90 km/h

El protagonista de dimecres serà el vent. Bufarà entre moderat i fort de tramuntana a tot Balears, amb ràfegues que novament superaran els 90 km/h. La sensació de fred serà acusada, novament amb gelades a la Serra i màximes que en cap cas superaran els 12 °C.

Ja no s’esperen plogudes intenses ni generals però sí qualque ruixat esporàdic preferentment al nord de Mallorca i a Menorca. Tornarà a ser de neu entorn dels 400 metres.

Continuarà el temporal marítim, en especial a la costa nord de les Illes amb ones de fins a 5 metres.

]]>
http://ib3tv.com/la-neu-dona-la-benvinguda-a-la-primavera.html/feed 0
La primavera comença gelada http://ib3tv.com/la-primavera-comenca-gelada.html http://ib3tv.com/la-primavera-comenca-gelada.html#respond Thu, 15 Mar 2018 11:46:06 +0000 http://ib3tv.com/?p=289533 Primera meitat de març de vent de l’oest, cel gris i poc fred. Aquesta primera quinzena de març hem tengut a les Illes Balears un temps monòton, amb vent de l’oest i dies grisos però poc plujosos en general. No ha fet gaire fred i s’ha acabat la dinàmica freda i amb nevades del passat febrer. Aquest temps és conseqüència de la formació de nombroses borrasques atlàntiques que, com és habitual, es mostren molt actives a l’oest peninsular però no gaire a la Mediterrània.

Canvi de temps a la vista

Tot plegat canviarà a partir de diumenge. Una massa d’aire fred arribarà a la Mediterrània coincidint amb l’entrada de la primavera astronòmica. Torna el vent de tramuntana i el fred i, pot ser la pluja. I amb ells, la probabilitat de veure nevar a la Serra de Tramuntana. Aquesta entrada freda prevista arribarà a Balears de manera tímida diumenge i més clarament el capvespre de dilluns. Encara és prest per preveure els detalls d’aquest canvi de situació, però sí sembla evident que serà un canvi important sobretot pel que fa a la temperatura.

«Per març i per abril de roba no te’n llevis ni un fil. I si ho fas te’n penediràs»

El mes de març és climatològicament un mes de primavera. I la primavera és temps de moviment meteorològic i d’alternances, de vegades molt marcades, de temperatura i estat del cel. És habitual combinar dies de sol i ambient suau amb altres que recorden l’hivern.

El refranyer popular té memòria i recorda que «el març, marceja» precisament perquè té dies de tot color i el temps no és de fiar. La saviesa tradicional també té un espai pel fred: «no hi ha març sense neu ni sense Mare de Déu». El 25 de març és l’Encarnació i, com el santoral, la neu també sol ser recurrent a les muntanyes.

Una neu no tan estranya

No és gaire estrany veure nevar pel mes de març i, de fet, hi ha casos recents de nevades importants. Algunes generals i a cota baixa, com la del 20 de març 2007 i d’altres restringides a la Serra de Tramuntana, com la del 12 de març de 2013. Aquell dia quedaren aïllats diversos autocars amb més d’un centenar de turistes a la carretera de sa Calobra, que foren evacuats i traslladats al Santuari de Lluc pels serveis d’emergències. Però sense dubte la més destacada és la del 10 de març de 2010, amb 14 carreteres tallades per una nevada que va aferrar a molts municipis de Mallorca i Menorca.

]]>
http://ib3tv.com/la-primavera-comenca-gelada.html/feed 0
Temporal de vent i mala mar a Mallorca http://ib3tv.com/temporal-de-vent-i-mala-mar-a-mallorca.html http://ib3tv.com/temporal-de-vent-i-mala-mar-a-mallorca.html#respond Mon, 12 Mar 2018 14:21:08 +0000 http://ib3tv.com/?p=289216 Temporal marítim i de vent aquest dilluns a Mallorca. Els Bombers de Palma han recomanat al compte de Twitter recollir tendals i qualsevol objecte que pugui caure de finestres o balconades. Aquest dilluns al matí han retirat fragments d’un voladís al carrer Carles I de Ciutat.

El vent bufa de llebeig i ponent i a indrets com Cala Estància a Palma s’ha pogut veure com les ones arribaven fins al passeig. A la platja de Can Pere Antoni, la mar també ha guanyat terreny a l’arena.

Les ratxes de vent han arribat fins als 60 quilòmetres per hora a la badia de Palma. Tot i la força del vent, no s’hi han registrat incidents rellevants.

]]>
http://ib3tv.com/temporal-de-vent-i-mala-mar-a-mallorca.html/feed 0
L’avís groc per temporal té mínima afectació en la línia marítima que uneix Pitiüses http://ib3tv.com/lavis-groc-per-temporal-te-minima-afectacio-en-la-linia-maritima-que-uneix-pitiuses.html http://ib3tv.com/lavis-groc-per-temporal-te-minima-afectacio-en-la-linia-maritima-que-uneix-pitiuses.html#respond Mon, 12 Mar 2018 13:49:01 +0000 http://ib3tv.com/?p=289196 L’afectació en la línia marítima que uneix les dues illes ha estat mínima i, al llarg de tot el dematí, la majoria d’embarcacions han pogut salpar sense problemes. Només el ferri Nixe de Baleària, amb capacitat per transportar vehicles, no ha pogut sortir ni a primera hora ni tampoc a les 11:00 del matí des de Formentera.

]]>
http://ib3tv.com/lavis-groc-per-temporal-te-minima-afectacio-en-la-linia-maritima-que-uneix-pitiuses.html/feed 0
Una capa de boira densa envaeix tot Mallorca i endarrereix els vols de Palma http://ib3tv.com/una-capa-de-boira-densa-envaeix-tot-mallorca-i-endarrereix-els-vols-de-palma.html http://ib3tv.com/una-capa-de-boira-densa-envaeix-tot-mallorca-i-endarrereix-els-vols-de-palma.html#respond Fri, 09 Mar 2018 09:02:42 +0000 http://ib3tv.com/?p=288885 El vent en calma i l’elevada humitat atmosfèrica han permès la formació d’una capa densa de boira al voltant de les Illes Balears, i, de manera especial, de Mallorca. L’aeroport de Palma ha activat el protocol per boira fins a les 12 hores d’aquest dijous i s’han endarrerit de manera moderada alguns vols a Son Sant Joan.

Hi ha dos tipus de boira principals: les anomenades d’advecció i les de radiació. Les primeres són típiques de la primavera a la Mediterrània i es formen quan una massa d’aire càlid se satura d’humitat, normalment per contacte amb la mar freda. Són freqüents en zones marines i a vegades en àrees costaneres.

El segon tipus és més típic de l’hivern i es forma en zones interiors durant les nits quan la temperatura és més freda i baixa el punt de condensació de l’aire. Solen durar poc perquè l’escalfament solar les esvaeix.

El cas d’avui és un cas mixt, en què s’han combinat els dos factors. La boira és marítima però també interior, molt densa, i ocupa una extensió de milers de kilòmetres.

]]>
http://ib3tv.com/una-capa-de-boira-densa-envaeix-tot-mallorca-i-endarrereix-els-vols-de-palma.html/feed 0
El tercer febrer més nivós des del 1980 http://ib3tv.com/el-tercer-febrer-mes-nivos-des-del-1980.html http://ib3tv.com/el-tercer-febrer-mes-nivos-des-del-1980.html#respond Wed, 28 Feb 2018 12:03:42 +0000 http://ib3tv.com/?p=288093 Febrer és, estadísticament, el mes de l’any en que més nevades aferren a les Balears. És a la serra de Tramuntana on ho fa de manera més assídua: de mitjana, fins a sis vegades cada any a partir dels 1200 metres d’altura.

Enguany febrer ha estat molt especial. Ni ha caigut cap gran nevada ni hem vist nevar a ran de mar, però a les muntanyes de la Serra sí ho ha fet amb molta freqüència. La neu hi ha fet acte de presència en 12 dies diferents. Això fa que sigui el tercer mes de febrer més nivós des de 1980. El superen el febrer de 2005, amb 18 nevades i el de 2012, l’any de la famosa onada de fred, amb 15.

Les nevades d’enguany han fet que al Puig Major hi hagi neu als voltants del cim des de dia 2 de febrer. Una neu que té, però, les hores contades. No s’esperen noves nevades a curt termini i sí una pujada destacable de la temperatura arreu de les Illes.

]]>
http://ib3tv.com/el-tercer-febrer-mes-nivos-des-del-1980.html/feed 0
Febrer es vesteix per darrera i onzena vegada de blanc http://ib3tv.com/febrer-es-vesteix-per-darrera-i-onzena-vegada-de-blanc.html http://ib3tv.com/febrer-es-vesteix-per-darrera-i-onzena-vegada-de-blanc.html#respond Tue, 27 Feb 2018 10:51:28 +0000 http://ib3tv.com/?p=287989 Aquest dimarts s’espera un episodi de fred i neu, de curta durada però intens. Serà el dia més fred de l’hivern fins ara pel conjunt de Balears. Les màximes a migdia baixaran notablement respecte les d’ahir. De 3 a 8ºC segons la zona, i no superaran els 10 graus a cap punt de les Illes. En àrees de muntanya el fred serà més intens encara. I fins i tot, algunes estacions situades en altura mantindran temperatures negatives tota la jornada.

Les precipitacions seran, en general, febles. Fins a migdia poden caure en forma de pluja a les Pitiüses i punts de Mallorca, i en forma de neu a la Serra de Tramuntana a partir dels 400 metres. El capvespre la pluja pot ser ja moderada i la nevada més intensa. La cota se situarà entorn dels 300 metres tan sols i, esporàdicament, fins i tot per sota d’aquest nivell. Per tant és possible que la neu faci acte de presència fora de la Serra de Tramuntana i a Menorca. Durant la nit la cota pujarà progressivament tot i que encara pot nevar entorn dels 400-500 metres.

 

Ràpida recuperació de la temperatura dimecres

El fred i la neu tenen les hores contades. A Partir de demà s’acaba l’entrada d’aire fred que afecta Balears i les temperatures remuntaran de 8 a 10ºC respecte les d’avui. A primera hora quedaran restes de niguls i algunes precipitacions a punts del nord de les Illes. Seran ruixats intermitents en forma de pluja. La neu de les cotes baixes desapareixerà degut a l’augment de temperatura i al vent, que serà moderat de llebeig. {rela} No arriba cap onada de fred siberià a les Illes Balears

]]>
http://ib3tv.com/febrer-es-vesteix-per-darrera-i-onzena-vegada-de-blanc.html/feed 0
No arriba cap onada de fred siberià a les Illes Balears http://ib3tv.com/no-arriba-cap-ona-de-fred-siberia-a-les-illes-balears.html http://ib3tv.com/no-arriba-cap-ona-de-fred-siberia-a-les-illes-balears.html#respond Mon, 26 Feb 2018 11:53:16 +0000 http://ib3tv.com/?p=287894 No arriba cap onada de fred a les Illes. Les Balears queden al marge del fred intens que viurà gran part del continent europeu.

Fins a mitjan setmana, una important massa d’aire fred es passejarà pel centre, el nord i la façana atlàntica del continent europeu, incloses les Illes Britàniques. Les temperatures esperades en aquestes zones seran extraordinàriament baixes, en especial al Bàltic i Escandinàvia amb mínimes de l’ordre dels -20ºC a Oslo o Hèlsinki. A altres capitals europees com Berlín, Viena o Praga s’assoliran els -14ºC, i a París els -7ºC.

Només una petita part d’aquesta irrupció freda extraordinària arribarà a fregar Balears. Concretament l’extrem sud de la llengua freda, la part més marginal de l’aire fred, se situarà per unes hores al nord de les Illes dimarts capvespre.

Nevades i ambient fred dimarts capvespre i dimecres dematí

El fred aquí vendrà acompanyat de precipitacions. El matí plourà a les Pitiüses i, amb les hores, també ho farà a la resta de Balears. A Mallorca ho pot fer a partir de migdia i a Menorca, el capvespre de tard. La cota de neu serà baixa, entorn de 400 metres o fins i tot per sota en casos puntuals. Per tant, no es descarta que arribi a nevar fora de la serra de Tramuntana, fins i tot a Menorca.

No arriba cap ona de fred siberià

La nevada pot ser abundant a la Serra i l’ambient serà d’hivern per unes hores. Aquest és un fet típic d’aquesta època i, en cap cas, pot ser considerat una onada de fred, ni per la intensitat ni la durada del fenomen. Al contrari, a partir de dimecres migdia l’aire fred se retirarà i s’acabaran, per ara, les entrades de fredes de nord que han caracteritzat tot el mes de febrer. La circulació serà, a partir d’aleshores, de component sud i oest, amb línies de front que arribaran a la Mediterrània molt desgastades. Això farà que l’ambient sigui molt més suau i s’acabin les gelades i nevades.

Ara bé, el temps tampoc serà especialment tranquil. El vent serà destacable i el temporal marítim també. No s’esperen grans precipitacions però tampoc acabarà de fer net i són possibles algunes pluges febles tant dijous com dissabte. La pujada del termòmetre serà clara i les màximes se situaran entorn dels 18-20ºC.

]]>
http://ib3tv.com/no-arriba-cap-ona-de-fred-siberia-a-les-illes-balears.html/feed 0
Una calabruixada tenyeix de blanc Cala Sant Vicent, a Eivissa http://ib3tv.com/una-calabruixada-tenyeix-de-blanc-cala-sant-vicent.html http://ib3tv.com/una-calabruixada-tenyeix-de-blanc-cala-sant-vicent.html#respond Thu, 22 Feb 2018 16:46:40 +0000 http://ib3tv.com/?p=287631 Una breu calabruixada ha tenyit de blanc Cala Sant Vicent, a Eivissa. Han caigut cinc litres per metre quadrat a Cala de Bou,  sis a la zona nord i tres litres per metre quadrat a la ciutat d’Eivissa. Un fenomen meteorològic que ens ha deixat aquest estampa, una capa fina de gel sobre l’arena. La breu calabruixada ha obligat a molts conductors a circular amb precaució per la carretera que uneix Sant Joan de Labritja amb Cala Sant Vicent.

]]>
http://ib3tv.com/una-calabruixada-tenyeix-de-blanc-cala-sant-vicent.html/feed 0
Novena nevada d’aquest febrer a la Tramuntana, i no serà la darrera http://ib3tv.com/neu-tramuntana-temps-ib3.html http://ib3tv.com/neu-tramuntana-temps-ib3.html#respond Thu, 22 Feb 2018 09:06:23 +0000 http://ib3tv.com/?p=287563 Aquest dijous dematí la neu ha tornat aferrar-se a la serra de Tramuntana a partir dels 600 metres d’altura. Els gruixos de neu oscil·len entre els 5 i els 10 cm, tot i que a la part alta de les muntanyes el gruix és més superior.

És la novena nevada d’aquest mes de febrer i no serà la darrera, la possibilitat de nevades es manté aquests dies. Divendres tornarà a nevar, com aquest dijous, a partir dels 500 metres a la serra de Tramuntana.

El cap de setmana es manté, fins diumenge dematí, la probabilitat de nevades tot i que seran ja de caràcter feble i esporàdic. En cap cas s’espera neu fora de l’àrea de la Serra. {rela} Clica aquí per conèixer la previsió del temps per a les properes hores

Pel que fa a l’estat de les carreteres, el Consell de Mallorca havia anunciat a primera hora del dematí el tancament de la via entre l’accés a sa Calobra i el mirador de ses Barques, la carretera Ma-10. Dues hores després, la Direcció Insular de Mobilitat havia anunciat la seva reobertura, a través del seu compte de Twitter, però devers les 12.30 hores ha tornat a estar barrada al trànsit.

Més articles sobre el temps: {rela} Fa fred o tenim fred? Com es calcula la sensació tèrmica?

]]>
http://ib3tv.com/neu-tramuntana-temps-ib3.html/feed 0
Una onada de fred siberià esquitxa les Illes Balears http://ib3tv.com/una-onada-de-fred-siberia-esquitxa-les-illes-balears.html http://ib3tv.com/una-onada-de-fred-siberia-esquitxa-les-illes-balears.html#respond Tue, 20 Feb 2018 11:34:07 +0000 http://ib3tv.com/?p=287349 Aquests dies el fred serà notícia, per rigorós, a bona part d’Europa. La zona Mediterrània no en quedarà al marge però val a dir que, aquí a les Illes Balears, no arriba la part més intensa de l’onada de fred que, sobretot, afectarà el centre del continent. A les Illes no esperam cap fredorada extrema sinó més aviat un temps fred, propi de l’hivern, acompanyat de pluges i de nevades a zones de muntanya.

Dimecres

Dimecres serà el primer dia de fred. La temperatura baixarà de 4 a 6ºC amb màximes frenades d’11 a 13ºC. S’esperen plogudes irregulars, més probables durant el matí i a darrera hora del capvespre. El matí la cota de neu se situarà entorn dels 1000 metres, però baixarà cap als 700 al final de la jornada. El vent serà de component nord, entre tramuntana i gregal. Serà destacable a Menorca, nord i nord-est de Mallorca així com en nord d’Eivissa on pot assolir els 80km/h. Vent que complicarà la situació marítima, amb ones de fins a 3 metres.

Dijous

Serà, juntament amb divendres, el dia més fred de la setmana. Les màximes no passaran de 12ºC i les mínimes seran negatives en el cas de la serra de Tramuntana. Les precipitacions tornaran a ser irregulars i en general escasses, però de manera local poden ser moderades i acompanyades de calabruix. La neu farà acte de presència a partir dels 500 metres i la tramuntana bufarà encara moderada al nord de les Illes.

Divendres

Divendres seguirem amb ambient de ple hivern. S’esperen ruixats intermitents, més possibles al nord de les Illes. Tornaran a ser de neu a partir dels 500 metres i poden caure en forma de calabruix a qualsevol cota.

Cap de setmana

No fa net. El cap de setmana continuarà el fred i les precipitacions, en general irregulars, en forma de neu a la serra de Tramuntana per sobre els 600 metres.

{rela} L’espectacle de la boira, la neu i sortida del sol des del puig de Randa

]]>
http://ib3tv.com/una-onada-de-fred-siberia-esquitxa-les-illes-balears.html/feed 0
L’espectacle de la boira, la neu i sortida del sol des del puig de Randa http://ib3tv.com/lespectacle-de-la-boira-la-neu-i-sortida-del-sol-des-del-puig-de-randa.html http://ib3tv.com/lespectacle-de-la-boira-la-neu-i-sortida-del-sol-des-del-puig-de-randa.html#respond Fri, 16 Feb 2018 15:23:08 +0000 http://ib3tv.com/?p=287076 A cavall entre un inici de setmana mogut i la previsió d’un cap de setmana de canvis en el temps, la calma d’avui divendres s’ha traduït en bancs de boira matinal.

Es tracta d’un tipus de boira conegut com a boira de radiació. En nits de cel clar i vent en calma, la superfície perd calor per radiació. L’aire en contacte amb el sòl també es refreda fins al punt de condensació i apareix la boira, formada per gotetes minúscules d’aigua. En aquests casos pot ser relativament compacta, i reduir la visibilitat a pocs metres. No té un gran desenvolupament vertical (en el cas d’avui, desenes de metres) però s’estén horitzontalment, en zones planes i fondalades, centenars de kilòmetres quadrats… i ocupa bona part de l’interior de Mallorca.

Les muntanyes queden per damunt la capa de boira i, precisament, des del Puig de Randa, aquest divendres les càmeres de Méteo, Temps i Natura han gravat aquestes imatges. La serra de Tramuntana ofereix també una imatge curiosa, amb la boira als peus i la neu als cims. La combinació de boira, neu i sortida de sol ha esdevingut tot un espectacle.

]]>
http://ib3tv.com/lespectacle-de-la-boira-la-neu-i-sortida-del-sol-des-del-puig-de-randa.html/feed 0