ciència i tecnologia – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears http://ib3tv.com IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Sat, 20 Jan 2018 21:22:25 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 Apple repatriarà 252.000 millions d’euros als EUA per la reforma fiscal de Trump http://ib3tv.com/apple-repatriara-252-mil-millions-deuros-als-estats-units-per-la-reforma-fiscal-de-trump.html http://ib3tv.com/apple-repatriara-252-mil-millions-deuros-als-estats-units-per-la-reforma-fiscal-de-trump.html#respond Thu, 18 Jan 2018 14:32:11 +0000 http://ib3tv.com/?p=284307 La reforma fiscal de Donald Trump ha fet que Apple es plantegi repatriar als Estats Units els beneficis que ha obtingut a l’estranger en els darrers anys. Es calcula que serien uns 252 mil milions d’euros pels quals la companyia haurà de tributar 38 mil milions. Cap empresa no ha pagat mai una xifra tan alta en concepte d’impostos. Així i tot, Apple aconsegueix un gran estalvi fiscal i es compromet, a canvi, a fer inversions per crear 20 mil llocs de feina.

]]>
http://ib3tv.com/apple-repatriara-252-mil-millions-deuros-als-estats-units-per-la-reforma-fiscal-de-trump.html/feed 0
El cant dels ocells prediu el canvi climàtic http://ib3tv.com/el-cant-dels-ocells-prediu-el-canvi-climatic.html http://ib3tv.com/el-cant-dels-ocells-prediu-el-canvi-climatic.html#respond Wed, 17 Jan 2018 09:07:33 +0000 http://ib3tv.com/?p=284178 El canvi climàtic està ‘cantat’. L’alteració en la composició de l’atmosfera mundial ha preocupat els científics davant la possibilitat que la migració anual i la reproducció de les aus no se sincronitzin amb les estacions.

Les cançons dels ocells estan correlacionades amb el seu comportament reproductiu i són fàcilment identificables per espècie, per la qual cosa monitorar el cant de les aus pot ser una bona forma de vigilar aquesta possibilitat. Ara, un nou estudi de ‘The Condor: Ornithological Applications’ aprofita aquest enfocament per proporcionar una nova línia de base de dades per a les aus del nord de Califòrnia, als Estats Units.

L’expert del Departament de Pesca i Vida Silvestre de Califòrnia Brett Furnas i el professor de la ‘William Jessup University’, Michael McGrann, han analitzat les dades de dos programes de reconeixement d’aus de les muntanyes de Califòrnia, que monitoraren els sons de les aus entre 2009 i 2011.

“El canvi climàtic està alterant les poblacions d’ocells, les distribucions i els comportaments de reproducció en els nostres ecosistemes de muntanya”, diu McGrann.

“La nostra tècnica hauria de permetre’ns rastrejar els canvis de la població i en els comportaments de reproducció en resposta al canvi climàtic en els propers deu o vint anys”, conclou.

]]>
http://ib3tv.com/el-cant-dels-ocells-prediu-el-canvi-climatic.html/feed 0
Els oceans (i els peixos) s’ofeguen http://ib3tv.com/oceans-ofeguen.html http://ib3tv.com/oceans-ofeguen.html#respond Mon, 08 Jan 2018 12:34:58 +0000 http://ib3tv.com/?p=283325 En els darrers 50 anys, la quantitat d’aigua a l’oceà obert amb zero oxigen ha augmentat més de quatre vegades, un element que és fonamental per a la vida marina.

En els cossos d’aigua costaners, inclosos els estuaris i els mars, els llocs de baix oxigen han augmentat més de deu vegades des del 1950 i els científics esperen que l’oxigen continuï caient fins i tot fora d’aquestes zones a mesura que la Terra s’escalfa.

Per aturar el declivi, el món necessita frenar el canvi climàtic, detalla un equip internacional de científics, entre ells Lisa Levin, oceanògrafa biològica de la Institució d’Oceanografia Scripps de la Universitat de Califòrnia de Sant Diego, als Estats Units, en un article publicat a la revista ‘Science’.

“Aproximadament la meitat de l’oxigen a la Terra prové de l’oceà -apunta Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la Comissió Oceanogràfica Internacional-. No obstant això, els efectes combinats de la càrrega de nutrients i el canvi climàtic augmenten enormement el nombre i la grandària de les ‘zones mortes’ en mar obert i en aigües costaneres, on l’oxigen és massa baix per suportar la vida marina”.

En àrees tradicionalment anomenades “zones mortes”, com les de la Badia de Chesapeake i el Golf de Mèxic, l’oxigen cau a nivells tan baixos que molts animals s’ofeguen i moren. A mesura que els peixos eviten aquestes zones, els seus hàbitats es redueixen i es tornen més vulnerables als depredadors o a la pesca.

El canvi climàtic és el principal culpable. L’escalfament de les aigües superficials fa que sigui més difícil que l’oxigen arribi a l’interior de l’oceà i, a mesura que l’oceà com un tot s’escalfa, conté menys oxigen.

]]>
http://ib3tv.com/oceans-ofeguen.html/feed 0
Entra en vigor la nova normativa que regula l’ús de drons a Espanya http://ib3tv.com/entra-en-vigor-la-nova-normativa-que-regula-lus-de-drons-a-espanya.html http://ib3tv.com/entra-en-vigor-la-nova-normativa-que-regula-lus-de-drons-a-espanya.html#respond Sat, 06 Jan 2018 20:17:31 +0000 http://ib3tv.com/?p=283249 El Real decret en legalitza l’ús per al control de trànsit a les carreteres per part de la DGT, i faran vols nocturns i sobre multituds sempre que compleixin les mesures de seguretat. El canvi legislatiu obre una nova oportunitat de negoci.

]]>
http://ib3tv.com/entra-en-vigor-la-nova-normativa-que-regula-lus-de-drons-a-espanya.html/feed 0
Un robot mai no et llevarà la feina http://ib3tv.com/robot-mai-no-llevar-feina.html http://ib3tv.com/robot-mai-no-llevar-feina.html#respond Tue, 26 Dec 2017 12:19:35 +0000 http://ib3tv.com/?p=282414 Els sistemes d’aprenentatge automàtic transformaran l’economia com ho van fer les màquines de vapor i l’electricitat. Els robots podran superar les persones, però és poc probable que les reemplacin. Les màquines dinamitaran els perfils professionals actuals, que hauran d’especialitzar-se en interpretar dades.

Així ho diuen Tom Mitchell, de la Universitat Carnegie Mellon (CMU, per les seves sigles en anglès), i Erik Brynjolfsson, de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT, per les seves sigles en anglès), als Estats Units, a la revista ‘Science’.

“Si bé els efectes econòmics són relativament limitats en l’actualitat, i no ens enfrontem a la imminent ‘fi del treball’ com es proclama de vegades, les implicacions per a l’economia i la força de treball en el futur són profundes”, escriuen.

Els ràpids avanços tecnològics han produït millores recents pel que fa al reconeixement facial, a la comprensió del llenguatge natural i a la visió per ordinador. Ja s’empra per evitar el frau amb targetes de crèdit i anàlisi del mercat financer, amb noves aplicacions com el diagnòstic mèdic a l’horitzó.

Les tasques que són susceptibles de desaparèixer inclouen aquelles per les quals hi ha moltes dades per gestionar, com la programació.

En altres paraules, un robot podria ser millor que un metge per detectar càncers de pell, però només un dermatòleg pot explicar per què una lesió és cancerosa o no.

Cal que els responsables polítics, líders empresarials, tecnòlegs i investigadors prestin atenció, diuen els experts.

]]>
http://ib3tv.com/robot-mai-no-llevar-feina.html/feed 0
L’home altera la capacitat natural dels oceans per absorbir CO2 http://ib3tv.com/home-alter-capacitat-natural-oceans-absorbir-co2.html http://ib3tv.com/home-alter-capacitat-natural-oceans-absorbir-co2.html#respond Mon, 25 Dec 2017 09:42:39 +0000 http://ib3tv.com/?p=282329 Investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), de la Universitat de Barcelona (UB), del Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS) francès i de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) alerten de la ràpida deterioració dels ecosistemes marins, sobretot en els últims 20 anys, i de la seva greu repercussió en tot el planeta.

Els científics han publicat el llibre “Marine Animal Forest”, editat per SpringerNature, en el qual aborden el nou concepte de “bosc animal” i recorden l’important paper dels mars i oceans enfront del canvi climàtic.

En el llibre han participat els investigadors Sergio Rossi (ICTA-UAB), Andrea Gori (Facultat de Biologia de la UB), Lorenzo Bramanti (CNRS) i Covadonga Orelles (IEO), que denuncien que en els últims anys l’home està provocant canvis dràstics i accelerats en els ecosistemes marins, alterant la seva capacitat natural per absorbir els creixents nivells de CO2 de l’atmosfera. El llibre proporciona una visió general dels ecosistemes del fons del mar i explica que un “bosc animal” els formen les comunitats que resideixen en el fons del mar (bentòniques) dominades per corals, gorgònies, esponges o bivalves, que formen estructures complexes que serveixen al seu torn de llar a moltes altres espècies.

“Aquestes comunitats tenen similituds estructurals i funcionals amb els boscos terrestres, encara que estan dominades per animals en lloc de plantes”, explica Rossi.

L’investigador del ICTA-UAB incideix que el “bosc animal marí” és l’estructura més extensa del planeta, ja que el 70% de la superfície del planeta està coberta per mars i oceans i concentra el 90% de la vida a la Terra. No obstant això, “només coneixem un 5% del que hi ha en el fons del mar, des d’un punt de vista biològic i de comunitats, la qual cosa és molt poc en comparació de la superfície terrestre”, afegeix. Els investigadors denuncien que l’activitat humana està provocant una dramàtica pèrdua de biomassa i biodiversitat i danya la seva capacitat de recuperació.

Segons els biòlegs, aquests boscos animals no només proporcionen serveis ecosistèmics com a aliment, protecció i vivers per a la fauna marina sinó que són fonamentals en els cicles hidrodinàmics i biogeoquímics dels fons marins, actuant com a embornals de carboni emès per l’home a l’atmosfera.

“El problema principal -afegeix- és que molts d’aquests boscos animals estan composts per animals molt longeus, que poden trigar centenars d’anys a créixer, com a molts arbres terrestres. En destruir-los amb la pesca d’arrossegament o la mineria, per exemple, els corals, esponges o gorgonias poden trigar molt a recuperar-se”.

El llibre ressalta que els boscos d’animals marins proporcionen serveis com la pesca, la recol·lecció de corals preciosos i espècies per a ús farmacèutic i metge, materials per a la construcció o serveis al turisme, amb la repercussió econòmica que suposaria la seva desaparició.

Segons els biòlegs, pràctiques de pesca destructiva i excessiva, contaminació, aqüicultura incontrolada, explotació petroliera i de gas i urbanització del litoral se sumen a l’efecte del canvi climàtic com l’escalfament global, l’acidificació de l’aigua, l’increment dels nivells del mar, l’erosió dels icebergs o l’augment de la freqüència i virulència dels huracans.

“Tot això conduirà a la degradació de la biodiversitat, la destrucció de les estructures dels ecosistemes i la pèrdua de serveis ecosistèmics“, adverteix el llibre.

]]>
http://ib3tv.com/home-alter-capacitat-natural-oceans-absorbir-co2.html/feed 0
Una fórmula per resoldre un dels grans enigmes de l’ecologia: quants d’animals hi ha en els ecosistemes? http://ib3tv.com/una-formula-matematica-per-resoldre-un-dels-grans-enigmes-de-lecologia-quants-animals-hi-ha-en-els-nostres-ecosistemes.html http://ib3tv.com/una-formula-matematica-per-resoldre-un-dels-grans-enigmes-de-lecologia-quants-animals-hi-ha-en-els-nostres-ecosistemes.html#respond Mon, 18 Dec 2017 12:00:01 +0000 http://ib3tv.com/?p=281744 Un equip multidisciplinari de l’IMEDEA (CSIC–UIB) ha desenvolupat un model matemàtic per resoldre un dels enigmes clàssics de l’ecologia: “Quants d’animals hi ha en els nostres ecosistemes?”. El mètode adapta l’ús de la tecnologia de vídeo a models clàssics d’estima d’abundància d’individus per unitat d’àrea (és a dir, quants animals hi ha en un determinat lloc).

L’estudi, publicat a la revista Journal of Animal Ecology, està cridat a revolucionar el camp de l’ecologia de poblacions per a multitud d’espècies de mamífers, rèptils, peixos i aus.

Saber quants animals hi ha és clau per entendre processos i fenòmens tan importants com la desaparició d’espècies, la recuperació de poblacions d’espècies amenaçades, per entendre la dinàmica de poblacions explotades per la pesca o la caça, o fins i tot fonamental per poder predir els efectes del canvi climàtic.

Actualment, l’equip d’investigació segueix treballant en la millora del model matemàtic i en la seva aplicació. Guillermo Follana-Berná, estudiant de doctorat de l’IMEDEA, està aplicant aquest mètode per estimar l’abundància de peixos als voltants d’Andratx, en un projecte multidisciplinari desenvolupat conjuntament amb el Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca del Govern, amb la finalitat de determinar com les poblacions de peixos de les Illes s’adapten a la pressió de les activitats humanes, com la pesca recreativa.

Aquest nou model matemàtic, no només resoldrà diferents enigmes clàssics de l’ecologia, sinó que també contribuirà a la conservació de moltes espècies amenaçades.

]]>
http://ib3tv.com/una-formula-matematica-per-resoldre-un-dels-grans-enigmes-de-lecologia-quants-animals-hi-ha-en-els-nostres-ecosistemes.html/feed 0
Empreses del Parc Bit acosten les noves tecnologies als alumnes de Turisme http://ib3tv.com/empreses-del-parc-bit-acosten-les-noves-tecnologies-als-alumnes-de-turisme.html http://ib3tv.com/empreses-del-parc-bit-acosten-les-noves-tecnologies-als-alumnes-de-turisme.html#respond Sun, 17 Dec 2017 13:47:08 +0000 http://ib3tv.com/?p=281682 Des de fa 5 anys, la Facultat de Turisme de la UIB desenvolupa, juntament amb les empreses de Turistec, un projecte d’innovació docent. Sis empreses amb seu al Parc Bit participaran en la convocatòria d’aquest curs pel qual alumnes del grau de Turisme, i ja en el primer curs, coneixen els productes i serveis que ofereix la indústria turística i en reben una visió pràctica. La gestió de coneixement en la gestió turística és el futur de les empreses tecnològiques. Empreses que, de ben segur, necessitaran joves amb habilitats en el món en línia.

]]>
http://ib3tv.com/empreses-del-parc-bit-acosten-les-noves-tecnologies-als-alumnes-de-turisme.html/feed 0
El Govern aprova una nova normativa d’usos de dròns http://ib3tv.com/el-govern-aprova-una-nova-normativa-dusos-de-drons.html http://ib3tv.com/el-govern-aprova-una-nova-normativa-dusos-de-drons.html#respond Fri, 15 Dec 2017 20:02:52 +0000 http://ib3tv.com/?p=281608 El Govern Central dona ales als dròns. Amb la nova normativa d’usos aprovada avui, aquestes aeronaus, pilotades amb control remòt, es podran utilitzar en entorns on fins ara no estava permès. Així, per exemple, els operadors professionals podran fer volar els seus dròns en les immediacions d’edificis i poblacions. També damunt grups de persones a l’aire lliure i durant la nit. Abans, però, hauran de presentar un estudi de seguretat i tenir autorització prèvia de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria. Una altra novetat és que aquests aparells podran entrar en espai aeri controlat. En aquest cas, als requisits s’ha de sumar, a més, tenir formació personal i dels equips.

Durant el primer trimestre del 2018, Foment complementarà aquest nou marc amb la publicació del Pla Estratègic de Dròns. Tot, per donar una empenta a un sector que, diuen, té un important potencial de creixement. En només tres anys s’han creat a Espanya tres mil empreses relacionades amb aquesta activitat, a la qual es dediquen també 74 escoles de formació i una vintena de fabricants.

]]>
http://ib3tv.com/el-govern-aprova-una-nova-normativa-dusos-de-drons.html/feed 0
El cel ennigulat ha impedit veure el fenòmen lumínic de Galilea http://ib3tv.com/el-cel-ennigulat-ha-impedit-veure-el-fenomen-luminic-de-galilea.html http://ib3tv.com/el-cel-ennigulat-ha-impedit-veure-el-fenomen-luminic-de-galilea.html#respond Fri, 08 Dec 2017 20:15:54 +0000 http://ib3tv.com/?p=280947 El cel ben ennigulat ja feia pensar que avui no es podria veure bé. Tot i això, els bancs de l’església de la Immaculada Concepció de Galilea s’han començat a omplir a l’espera del fenòmen lumínic descobert l’any passat per Benet Morey.

Concretament a les 16:03 hores la llum que travessa la rosassa de ponent de l’església il·lumina la cara de la imatge de la Mare de Déu. Un efecte que tot i que l’església tengui més de 200 anys, es desconeixia fins que es va restaurar la vidriera.

Aquest fenòmen es podrà veure encara tots els dies a les 16:03 hores fins a final d’any. Això sí, si el temps ens acompanya.

]]>
http://ib3tv.com/el-cel-ennigulat-ha-impedit-veure-el-fenomen-luminic-de-galilea.html/feed 0
Una gran bolla de foc sobrevola les Illes Balears a 140.000 km/h http://ib3tv.com/gran-bolla-foc-sobrevola-costes-illes-balears.html http://ib3tv.com/gran-bolla-foc-sobrevola-costes-illes-balears.html#respond Wed, 06 Dec 2017 20:24:18 +0000 http://ib3tv.com/?p=280797 La matinada d’aquest dimecres, una gran bolla de foc ha sobrevolat les Illes Balears. Una roca procedent d’un asteroide ha provocat un fort  llum en el cel.

Uns detectors que la Universitat de Huelva ha instal·lat al complex astronòmic de La Hita han captat el moment en què, a les 5.22 hores, una gran bolla de foc creuava el Mediterrani entre la Comunitat Valenciana i les Balears.

El fenomen s’ha produït per l’entrada brusca a l’atmosfera d’una roca procedent d’un asteroide, que ha arribat a una velocitat de 140.000 kilòmetres per hora.

]]>
http://ib3tv.com/gran-bolla-foc-sobrevola-costes-illes-balears.html/feed 0
Com es fa una pizza a l’Estació Espacial Internacional? http://ib3tv.com/com-es-fa-una-pizza-estacio-espacial-internacional.html http://ib3tv.com/com-es-fa-una-pizza-estacio-espacial-internacional.html#respond Wed, 06 Dec 2017 11:35:15 +0000 http://ib3tv.com/?p=280753 La tripulació de l’Expedició 53 a l’Estació Espacial Internacional ha publicat un vídeo sobre com cuinar pizzes a l’espai. El nord-americà Mark Vande Hei, el rus Sergei Ryazanskiy, l’italià Paolo Nespoli, el nord-americà Joe Acaba i el nord-americà Randy Bresnik fan pizzes casolanes en el complex orbital com si fossin platerets voladors comestibles i espacials.

]]>
http://ib3tv.com/com-es-fa-una-pizza-estacio-espacial-internacional.html/feed 0
La darrera superlluna d’enguany http://ib3tv.com/la-darrera-superlluna-de-2017.html http://ib3tv.com/la-darrera-superlluna-de-2017.html#respond Mon, 04 Dec 2017 14:52:48 +0000 http://ib3tv.com/?p=280567 Així s’ha vist aquesta superlluna de desembre des de Mallorca. Ha estat la lluna més gran i brillant d’aquest 2017. Les imatges del fenomen les captaren les càmeres d’IB3 Notícies des del camp municipal de futbol de Petra, durant el descans del partit que enfrontava el Petra contra el Binissalem.

El satèl·lit s’aprecia una mica més gran del que estem avesats perquè està un poc més a prop de la Terra.

Aquest fenomen sempre deixa imatges de postal, com el ‘time-lapse’ captat a primera hora d’aquest dilluns a Madrid o les de la lluna plena, diumenge capvespre, a Sevilla.

]]>
http://ib3tv.com/la-darrera-superlluna-de-2017.html/feed 0
‘Adopta una estrella – Investiga Astrofísica’ ja té vencedors http://ib3tv.com/el-primer-premi-del-concurs-nacional-dastrofisica-adopta-una-estrella-investiga-astrofisica-ja-te-vencedors-i-son-deivissa.html http://ib3tv.com/el-primer-premi-del-concurs-nacional-dastrofisica-adopta-una-estrella-investiga-astrofisica-ja-te-vencedors-i-son-deivissa.html#respond Tue, 28 Nov 2017 14:15:29 +0000 http://ib3tv.com/?p=279992 El primer premi del Concurs Nacional d’Astrofísica ‘Adopta una estrella – Investiga Astrofísica’ ja té guanyadors, i són d’Eivissa. En Renato, n’Irene i na Francine, de l’Institut sa Blancadona, han convençut el jurat amb un treball sobre les nebuloses planetàries amb forma espiral.

Amb normalitat, els 3 joves expliquen que per lògica les nebuloses haurien de ser esfèriques, i que per això els van cridar l’atenció les espirals.
A la final de Bilbao, a més de vèncer, van conèixer altres joves amb els mateixos interessos i estudis en curs.

Des de l’institut creuen que hi ha vocació i potencial a les aules de ciències, però que s’ha de motivar l’alumnat perquè no minvi amb el pas dels cursos.

]]>
http://ib3tv.com/el-primer-premi-del-concurs-nacional-dastrofisica-adopta-una-estrella-investiga-astrofisica-ja-te-vencedors-i-son-deivissa.html/feed 0
La Terra es queda sense nits http://ib3tv.com/terra-queda-sense-nits.html http://ib3tv.com/terra-queda-sense-nits.html#respond Tue, 28 Nov 2017 09:39:38 +0000 http://ib3tv.com/?p=279956 La llum artificial que emana de les ciutats no només ens impedeix veure les estrelles, sinó que a més, afecta la nostra salut, les plantes, els animals nocturns i microorganismes i, no obstant això, no atura d’augmnetar: la nit és cada vegada més lluminosa.

Així ho adverteix un estudi publicat a Science Advances liderat per Christopher Kyba, del Centre d’Estudis Geològics (GFZ) de Potsdam, i en el qual ha col·laborat Alejandro Sánchez de Miguel, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA).

El treball, basat en les dades recollides pel satèl·lit VIIRS (Radiòmetre d’Imatges per Infrarojos Visibles), analitza com ha evolucionat la contaminació lumínica entre 2012 i 2016 i adverteix que major eficiència energètica no equival a menor consum.

Segons l’estudi, la contaminació lumínica creix un 2,2% anual, i cada any que passa el planeta és més brillant en extensió i intensitat.

Entre 2012 i 2016, asseguren els autors, la llum nocturna ha crescut al mateix ritme que el Producte Interior Brut (PIB) dels països desenvolupats i molt més ràpidament als països en desenvolupament d’Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia.

Els científics conclouen que per combatre la contaminació lumínica i posar fi al malbaratament i als efectes nocius que té sobre la salut humana i la biodiversitat, caldria “portar un control de les emissions de llum com es fa amb les de CO2” i desenvolupar polítiques d’enllumenat que tinguin en compte utilitzar les LED de manera eficient.

]]>
http://ib3tv.com/terra-queda-sense-nits.html/feed 0
Existeix una explicació científica pels ovnis? http://ib3tv.com/existeix-una-explicacio-cientifica-pels-ovnis.html http://ib3tv.com/existeix-una-explicacio-cientifica-pels-ovnis.html#respond Tue, 21 Nov 2017 08:54:06 +0000 http://ib3tv.com/?p=278412 L’Associació Astronòmica d’Eivissa no ha rebut cap avís ni cap ovni enguany. Els experts creuen que tots els objectes que travessen el cel tenen una explicació científica. La darrera observació a les Pitiüses es va produir el 2014 i es va concloure que el misteriós objecte que travessava el cel era part d’una aeronau.

]]>
http://ib3tv.com/existeix-una-explicacio-cientifica-pels-ovnis.html/feed 0
El Parc Natural de Mondragó celebra els 25 anys http://ib3tv.com/el-parc-natural-de-mondrago-celebra-els-25-anys.html http://ib3tv.com/el-parc-natural-de-mondrago-celebra-els-25-anys.html#respond Sat, 18 Nov 2017 20:18:26 +0000 http://ib3tv.com/?p=279138 Avui el Parc Natural de Mondragó està d’aniversari. Tal dia com avui fa 25 anys, aquest paratge situat al municipi de Santanyí va ser declarat Parc Natural.

Per aquest motiu, avui dematí s’han organitzat tot un seguit d’activitats i tallers per donar a conèixer com és aquest espai i tot el que s’hi pot trobar. Els nins n’han estat els protagonistes.
Òlibes, mussols o eriçons. Avui tothom estava convidat al 25è aniversari del Parc Natural de Mondragó. Una festa on han participat tant grans com petits.

Un dels tallers que ha tengut més èxit ha estat el de pintura o el de les llavors. D’altres ha escollit recorrer el parc o s’han sumat a les tasques de reforestació.

Un dels principals objectius d’aquestes diades és precissament acostar la natura als més petits.

]]>
http://ib3tv.com/el-parc-natural-de-mondrago-celebra-els-25-anys.html/feed 0
Per què l’aigua calenta es congela abans que la freda? http://ib3tv.com/per-que-laigua-calenta-es-congela-abans-que-la-freda.html http://ib3tv.com/per-que-laigua-calenta-es-congela-abans-que-la-freda.html#respond Tue, 14 Nov 2017 13:45:41 +0000 http://ib3tv.com/?p=278731 Un equip d’investigadors de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M), la Universitat d’Extremadura (UEx) i la Universitat de Sevilla (US) han definit un marc teòric que podria explicar l’efecte Mpemba, un fenomen físic contraintuitiu que es manifesta quan l’aigua calenta es congela abans que l’aigua freda.

Els investigadors, que han publicat recentment la troballa en el ‘Physical Review Letters‘, han comprovat com es produeix aquest fenomen en fluids granulars, és a dir, aquells que estan composts per partícules que són molt petites i interaccionen entre elles perdent part de la seva energia cinètica.

El fet que els líquids calents es congelin més ràpidament que els que ja estaven freds va ser observat per primera vegada al segle IV aC per Aristòtil. El pare de l’empirisme científic, Francis Bacon, o el filòsof francès René Descartes també es van interessar per aquest fenomen, que es va transformar en teoria quan el 1960 Erasto Mpemba va explicar al seu professor en una classe que la mescla de gelat més calent es congelava més ràpid que la freda. Aquesta anècdota va inspirar un document tècnic sobre el tema i aquest efecte va començar a ser analitzat en les revistes educatives i de divulgació científica. No obstant això, les seves causes i efectes amb prou feines s’han estudiat fins a l’actualitat.

“Es tracta d’un efecte que històricament no s’havia tractat de manera rigorosa, sinó merament com una anomalia i curiositat didàctica”, explica un dels investigadors, Antonio Prats, del departament de Física Teòrica de la US. “Des de la nostra perspectiva era important estudiar-ho en un sistema amb els ingredients mínims per poder controlar i entendre bé el seu comportament”, afegeix. I això els ha permès entendre en quin suposats és més fàcil que es produeixi, que és una de les principals contribucions d’aquest treball científic.

Gràcies a això, s’han identificat alguns dels “ingredients” perquè aquest efecte succeeixi en alguns sistemes físics que els científics poden “descriure bé teòricament”, segons apunten els investigadors Francisco Vega Reyes i Andrés Santos, de l’Institut de Computació Científica Avançada de la UEx.

El supòsit en el qual és més fàcil que aparegui l’efecte és aquell en el qual les velocitats de les partícules abans de l’escalfament o del refredament tinguin una disposició determinada; per exemple, amb una gran dispersió al voltant del valor mitjà, segons afirmen els autors de l’estudi.

D’aquesta manera, l’evolució de la temperatura del fluid podria veure’s significativament afectada si es prepara l’estat de les partícules abans del refredament.

Aprendre a emular i utilitzar aquest efecte podria tenir aplicacions en la vida diària, segons afirmen els científics: per exemple, es podria utilitzar per al desenvolupament de dispositius electrònics en els quals es volgués aconseguir un refredament més ràpid.

]]>
http://ib3tv.com/per-que-laigua-calenta-es-congela-abans-que-la-freda.html/feed 0
SOS algues vermelles: la pesca d’arrossegament arrabassa un 40% del seu l’ecosistema marí http://ib3tv.com/sos-algues-vermelles-la-pesca-darrossegament-arrabassa-un-40-del-seu-lecosistema-mari.html http://ib3tv.com/sos-algues-vermelles-la-pesca-darrossegament-arrabassa-un-40-del-seu-lecosistema-mari.html#respond Fri, 10 Nov 2017 12:01:35 +0000 http://ib3tv.com/?p=278397 Científics demanen mesures per preservar fons d’algues vermelles de les Illes Balears. Un estudi que compara una zona explotada amb una altra protegida ha constatat que la pesca d’arrossegament modifica la fauna i flora dels fons d’algues vermelles de les Balears i té impactes negatius, per la qual cosa els científics demanen mesures urgents per preservar-los.

Un estudi del Centre Oceanogràfic de Balears i dels serveis centrals de l’IEO, en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i la Universitat de Girona sobre l’impacte de la pesca d’arrossegament en la plataforma continental del sud de Mallorca ha demostrat que, encara que els fons d’algues vermelles de Balears persisteixen en els caladors tradicionals de la flota d’arrossegament, aquesta explotació pesquera ha modificat la seva flora i fauna.

Els autors han analitzat dues zones adjacents: una és la denominada “Pesquera Rica”, un dels caladors tradicionals de la flota d’arrossegament des de principis del segle XX, i l’altra és una àrea no sotmesa a explotació d’arrossegament, en estar protegida de forma natural per afloraments rocosos que la delimiten.

Les vermelles suposen més del 90% del total de la biomassa d’algues en ambdues zones. La zona d’impacte va mostrar una reducció d’algues de fins a un 40% respecte a la zona sense impacte, a més d’una reducció en la seva diversitat.

Els investigadors assenyalen sobre els fons d’algues vermelles que “l’estudi demostra que la pesca d’arrossegament, fins i tot a una intensitat relativament baixa, té un impacte negatiu sobre aquests fons, que a més semblen actuar com a hàbitats essencials per a la sostenibilitat dels
mateixos recursos”.

Per això, ressalten la necessitat de prendre mesures urgents per preservar els fons d’algues vermelles a les Illes Balears i compatibilitzar aquesta protecció amb la sostenibilitat de la pesca d’arrossegament.

]]>
http://ib3tv.com/sos-algues-vermelles-la-pesca-darrossegament-arrabassa-un-40-del-seu-lecosistema-mari.html/feed 0
L’IMEDEA apropa la ciència als joves estudiants http://ib3tv.com/limedea-apropa-la-ciencia-als-joves-estudiants.html http://ib3tv.com/limedea-apropa-la-ciencia-als-joves-estudiants.html#respond Wed, 08 Nov 2017 14:25:28 +0000 http://ib3tv.com/?p=278177 L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats celebra aquests dies la Setmana de la ciència. Més d’un centenar d’alumnes de diferents centres escolars de Mallorca participen en aquesta activitat, que s’organitza cada any a totes les universitats i centres d’investigació oficials per tal d’acostar la ciència als joves. Avui ha estat el torn d’un grup d’alumnes de l’lES Politècnic, de Palma. Durant tot el dematí han duit a terme diversos tallers i xerrades mitjançant els quals es pretén incentivar l’interès dels alumnes cap a la ciència

]]>
http://ib3tv.com/limedea-apropa-la-ciencia-als-joves-estudiants.html/feed 0