política – IB3 La Radiotelevisió de les Illes Balears http://ib3tv.com IB3 és el grup de mitjans de comunicació de titularitat pública de les Balears que impulsa la identitat pròpia de les Illes, la seva cultura i la seva llengua Sat, 20 Jan 2018 21:22:25 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.6.1 El PP qüestiona els criteris de zonificació del Consell http://ib3tv.com/el-pp-questiona-els-criteris-de-zonificacio-del-consell.html http://ib3tv.com/el-pp-questiona-els-criteris-de-zonificacio-del-consell.html#respond Sat, 20 Jan 2018 13:22:52 +0000 http://ib3tv.com/?p=284481 I el Partit Popular diu que estudiarà a fons el mapa de la zonificació provisional del Consell de Mallorca. Diuen que tenen dubtes sobre els criteris fets servir per determinar quines zones estan saturades i quines no ho estan. El líder popular també ha mostrat el seu rebuig per l’absència del castellà als Premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia que s’entreguen avui capvespre al Teatre Principal. Company ha dit que, si governa, aquestes categories seran bilingües per afavorir, ha dit, la unió i no la divisió.

]]>
http://ib3tv.com/el-pp-questiona-els-criteris-de-zonificacio-del-consell.html/feed 0
Els ecologistes, decebuts per la zonificació del lloguer turístic de Mallorca http://ib3tv.com/els-ecologistes-decebuts-per-la-zonificacio-del-lloguer-turistic-de-mallorca.html http://ib3tv.com/els-ecologistes-decebuts-per-la-zonificacio-del-lloguer-turistic-de-mallorca.html#respond Fri, 19 Jan 2018 20:54:09 +0000 http://ib3tv.com/?p=284469 Les entitats ecologistes es mostren decebudes per la zonificació turística que ha presentat aquest divendres el Consell de Mallorca. Critiquen que es doni carta blanca al lloguer turístic en plurifamiliars i que no es protegeixi en sòl rústic comú.

Per part seva, des de Foro Vacacional lamenten que la regulació arribi després d’una moratòria d’un any i asseguren no entendre els criteris pels quals es consideren saturades algunes zones. Malgrat tot, valoren positivament la possibilitat que el lloguer turístic estigui permès a Mallorca perquè consideren que és beneficiós per a l’economia dels illencs.

]]>
http://ib3tv.com/els-ecologistes-decebuts-per-la-zonificacio-del-lloguer-turistic-de-mallorca.html/feed 0
El Govern contractarà quinze barques per impedir el fondeig sobre posidònia http://ib3tv.com/el-govern-contractara-quinze-barques-per-impedir-el-fondeig-sobre-posidonia.html http://ib3tv.com/el-govern-contractara-quinze-barques-per-impedir-el-fondeig-sobre-posidonia.html#respond Fri, 19 Jan 2018 18:54:10 +0000 http://ib3tv.com/?p=284455 Els dos propers estius hi haurà 15 embarcacions que vigilaran el fondeig sobre les praderies de posidònia, ja que aquest divendres el Consell de Govern ha aprovat la despesa d’1.000.000 d’euros per a aquest servei.

Seran 5 embarcacions més que l’any passat, un fet que permetrà ampliar les zones vigilades. De fet, a Formentera, que és on es concentra el nombre més elevat de fondejos, hi haurà 5 barques.

El servei començarà l’1 de juny i acabarà a finals de setembre. Les multes poden arribar als 500.000 euros.

]]>
http://ib3tv.com/el-govern-contractara-quinze-barques-per-impedir-el-fondeig-sobre-posidonia.html/feed 0
El nou Pla territorial de Menorca modificarà la zonificació del lloguer turístic creant sostres de places http://ib3tv.com/el-nou-pla-territorial-modificara-la-zonificacio-del-lloguer-turistic-creant-sostres-de-places.html http://ib3tv.com/el-nou-pla-territorial-modificara-la-zonificacio-del-lloguer-turistic-creant-sostres-de-places.html#respond Fri, 19 Jan 2018 15:03:14 +0000 http://ib3tv.com/?p=284433 Decidir què fer amb les construccions del camp o limitar els fondejos a les platges. Són dues de les línies de debat que el Consell de Menorca ha presentat avui, dins el document que ha de servir per iniciar la revisió del Pla Territorial mitjançant la participació ciutadana

]]>
http://ib3tv.com/el-nou-pla-territorial-modificara-la-zonificacio-del-lloguer-turistic-creant-sostres-de-places.html/feed 0
Cort posa preu al mobiliari urbà per evitar el vandalisme http://ib3tv.com/cort-posa-preu-al-mobiliari-urba-per-evitar-el-vandalisme.html http://ib3tv.com/cort-posa-preu-al-mobiliari-urba-per-evitar-el-vandalisme.html#respond Fri, 19 Jan 2018 14:51:20 +0000 http://ib3tv.com/?p=284397 Un fanal i un contenidor del fems 700 euros, un arbre 240, o un banc 300 euros. És el que costa a l’Ajuntament de Palma el mobiliari urbà. Ara, Cort ha posat cartells a cadascun dels elements que hi ha al carrer per evitar actes vandàlics. El consistori vol que els ciutadans coneguin el preu de les coses perquè no les facin malbé. Això després que en el darrer mes s’hagin pres foc més d’una vintena de contenidors del fems. Fet que implica una despesa de 14.000 euros. Mentre la policia local cerca el culpable, l’Ajuntament vol conscienciar del que li costen els actes vandàlics també amb un vídeo.

]]>
http://ib3tv.com/cort-posa-preu-al-mobiliari-urba-per-evitar-el-vandalisme.html/feed 0
El PP d’Eivissa denuncia errades a radiologia de Can Misses http://ib3tv.com/el-pp-deivissa-denuncia-errades-a-radiologia-de-can-misses.html http://ib3tv.com/el-pp-deivissa-denuncia-errades-a-radiologia-de-can-misses.html#respond Fri, 19 Jan 2018 14:09:20 +0000 http://ib3tv.com/?p=284425 El PP d’Eivissa ha criticat el retard que duen les obres a l’antic hospital Can Misses, i que l’han de convertir en un centre sociosanitari. També demanen al Govern que lluiti per fidelitzar les plantilles, i pal·liar així la falta de personal sanitari.

]]>
http://ib3tv.com/el-pp-deivissa-denuncia-errades-a-radiologia-de-can-misses.html/feed 0
El Consell de Mallorca permetrà el lloguer de 60 dies a pisos i cases de nuclis de litoral i d’interior saturats http://ib3tv.com/el-consell-de-mallorca-permetra-el-lloguer-de-60-dies-a-pisos-i-cases-de-nuclis-de-litoral-i-dinterior-saturats.html http://ib3tv.com/el-consell-de-mallorca-permetra-el-lloguer-de-60-dies-a-pisos-i-cases-de-nuclis-de-litoral-i-dinterior-saturats.html#respond Fri, 19 Jan 2018 14:01:27 +0000 http://ib3tv.com/?p=284396 La zonificació divideix l’illa de Mallorca en set zones. Aquestes són: sòl rústic protegit, sòl rústic comú, nuclis d’interior saturats i no saturats, nuclis de litoral saturats i no saturats, i zona d’exclusió (polígons i la zona afectada per la petjada acústica aeroportuària.

En els 6 nuclis litorals saturats, com Palmanova, Magaluf, Santa Ponça, Peguera i l’àmbit de la platja de Palma de Llucmajor, i en els 31 nuclis d’interior saturats, només es permetrà llogar a turistes la residència habitual durant un màxim de 60 dies. En aquests 37 nuclis no es podrà llogar a turistes ni en plurifamiliars ni en unifamiliars durant 365 dies.

Els nuclis d’interior saturats són 31: Alcúdia, Randa (Algaida), Ariany, Port des Canonge (Banyalbufar), Orient (Bunyola), Ullaró (Campanet), Deià, Llucalcari (Deià), Sa Cala (Deià), s’Empeltada (Deià), Ses Coves (Deià), S’Esglaieta (Esporles), Estellencs, Es Carritxó (Felanitx), Fornalutx, Marratxinet (Marratxí), Pollença, Es Vilà (Pollença), La Font (Pollença), Santanyí, LLombards (Santanyí), Ruberts (Sencelles), Ses Salines, Sóller, Biniaraix (Sóller), L’Horta (Sóller), Valldemossa, Es Port (Valldemossa), S’Arxiduc (Valldemossa) i Son Ferrandell (Valldemossa).

Serà el PIAT, en els propers mesos, que definirà aquesta temporalització. És a dir, si els 60 dies han de ser consecutius o poden ser alterns, o si han de ser en temporada alta o baixa.

A la resta de nuclis, tant de litoral com d’interior no saturats es podrà llogar en qualsevol de les opcions. Al sòl rústic protegit queda, de moment, totalment prohibit en qualsevol de les modalitats. En el comú, només estarà prohibit en plurifamiliars durant 365 dies. També queda prohibit el lloguer a turistes en les zones d’exclusió.

La zonificació s’aprovarà provisionalment la setmana que ve, després estarà en exposició pública i tant ajuntaments com particulars podran presentar-hi al·legacions. Ha d’estar aprovada definitivament abans de l’1 d’agost. Mentrestant, s’ha de tramitar el PIAT que serà l’eina que definirà les excepcions.

Actualment a Mallorca hi ha comptabilitzades prop de 86 mil places de lloguer turístic a habitatges. Entre aquestes n’hi ha en tramitació i d’altres pendents d’informatitzar, per això, potser que hi hagi DRIAT (Declaració Responsable d’Inici d’Activitats Turístiques) que no són vàlids o que es fan per habitatges plurifamiliars, que a dia d’avui estan prohibits. En aquesta xifra s’han de sumar les places que són a la borsa del Govern i que el PIAT ha de repartir entre els subsistemes de Mallorca. Segons les intencions del Consell de Mallorca, de les 42.718 places a repartir, un 30% (unes 10 mil places) són places hoteleres ja compromeses, i el 70% restant (devers 33 mil places) són les que es destinaran a lloguer turístic en habitatge.

Com s’ha calculat el grau de saturació dels nuclis de població?
Per classificar un nucli de litoral turístic i d’interior com a saturat o no saturat s’han utilitzat quatre indicadors. Tots els indicadors s’han multiplicat per 1, a excepció del número tres, que s’ha multiplicat per 1’5.
1. Incidència sobre les infraestructures i els recursos territorials
S’han sumat els habitants del nucli de població i les places turístiques (tant les hoteleres com les d’estades turístiques en habitatges) i s’ha dividit entre el número d’hectàrees del municipi.
2.  Incidència sobre la caracterització social, és a dir, sobre identitat dels nuclis
Aquest indicador s’ha calculat en base al percentatge de places turístiques del nucli i s’ha dividit entre el total de la població.
3. Incidència sobre la possibilitat d’accés a l’habitatge
Aquest és l’indicador que té més pes. Es calcula el percentatge d’habitatge buit en relació amb el parc d’habitatges totals del nucli.
4. Incidència sobre l’equilibri territorial
Aquest indicador es calcula en base al nombre d’habitatges que es dediquen a les estades turístiques en relació amb els totals del nucli.
Tots els indicadors s’han avaluat i s’han ponderat. La puntuació màxima és de 45 punts. Tots aquells municipis amb una puntuació superior als 22 punts i mig s’han considerat nuclis saturats.

]]>
http://ib3tv.com/el-consell-de-mallorca-permetra-el-lloguer-de-60-dies-a-pisos-i-cases-de-nuclis-de-litoral-i-dinterior-saturats.html/feed 0
El Govern aprova un decret per agilitzar la construcció de nous equipaments http://ib3tv.com/el-govern-aprova-un-decret-per-agilitzar-la-construccio-de-nous-equipaments.html http://ib3tv.com/el-govern-aprova-un-decret-per-agilitzar-la-construccio-de-nous-equipaments.html#respond Fri, 19 Jan 2018 13:52:44 +0000 http://ib3tv.com/?p=284408 El decret permetrà redactar i aprovar un projecte d’equipament social, educatiu o sanitari sense que s’hagi formalitzat la cessió del terreny. També que el Consell de Govern aprovi, havent informat prèviament l’ajuntament afectat, el canvi d’ús d’un equipament. O bé, que un projecte es declari d’interès general, fet que no requerirà la llicència d’obres per iniciar-les. El conseller de Territori assegura que els equipaments mai es podran situar en sòl rústic protegit. Aquestes mesures permetran la posada en marxa immediata de projectes llargament reivindicats, com la nova escola pública a Caimari.

D’altra banda, els dos propers estius hi haurà quinze embarcacions que vigilaran el fondeig sobre les praderies de posidònia, ja que avui s’ha aprovat la despesa d’un milió d’euros per a aquest servei. Seran 5 embarcacions més que l’any passat, un fet que permetrà ampliar les zones vigilades.

]]>
http://ib3tv.com/el-govern-aprova-un-decret-per-agilitzar-la-construccio-de-nous-equipaments.html/feed 0
Es Migjorn aprova, amb el suport del PP, el pressupost més alt de la seva història http://ib3tv.com/es-migjorn-aprova-amb-el-suport-del-pp-el-pressupost-mes-alt-de-la-seva-historia.html http://ib3tv.com/es-migjorn-aprova-amb-el-suport-del-pp-el-pressupost-mes-alt-de-la-seva-historia.html#respond Fri, 19 Jan 2018 13:11:37 +0000 http://ib3tv.com/?p=284389 Aquest divendres vespre es veurà la primera conseqüència pràctica del pacte que, des de fa 4 mesos, permet al batle Pere Moll governar l’Ajuntament des Migjorn Gran, tot i comptar amb la gestió directa d’un sol regidor que, a més, viu a Eivissa. Des de l’oposició, el PP donarà suport als pressupostos municipals per enguany, que els populars han pogut consensuar amb el batle.

Els comptes pugen a 3.470.000 euros, un 32 per cent més que l’any passat, i són els més alts dels 29 anys d’història de la institució. Hi contribueix el fet que, tot i haver estat expulsat del PSOE, el batle ha aconseguit una major implicació d’altres administracions, que hi han transferit més doblers. De fet, les inversions superen el milió d’euros i, segons el batle, permetran consolidar els serveis municipals, millorar les infraestructures i potenciar la promoció econòmica del poble. Entre els projectes destaquen la reforma dels carrers del nucli antic, la reposició d’enllumenat, la coberta del camp de futbol i la construcció d’un nou dipòsit d’aigua.

]]>
http://ib3tv.com/es-migjorn-aprova-amb-el-suport-del-pp-el-pressupost-mes-alt-de-la-seva-historia.html/feed 0
El Govern veu inviable fer una llei exclusiva per la Reserva de Biosfera de Menorca http://ib3tv.com/el-govern-veu-inviable-fer-una-llei-exclusiva-per-la-reserva-de-biosfera.html http://ib3tv.com/el-govern-veu-inviable-fer-una-llei-exclusiva-per-la-reserva-de-biosfera.html#respond Fri, 19 Jan 2018 09:57:15 +0000 http://ib3tv.com/?p=284378 El Govern surt al pas de les acusacions de legislar d’esquena a la Reserva de Biosfera de Menorca. Assegura que no és possible fer una llei específica sobre una reserva, tal com reclamava el biòleg de la UIB i membre en funcions del Consell Científic del Programa Home i Biosfera de la Unesco, Jeroni Galmés.

El director general d’Espais Naturals, Miquel Mir, sosté que el que cal fer és seguir protegint el territori igual que s’ha fet fins ara per demostrar davant la Unesco la preservació dels espais naturals de l’illa.

D’aquesta manera respon les acusacions de Galmés, que culpa el Govern de no atendre les singularitats de Menorca, una Reserva declarada fa 25 anys i que en tot aquest temps no ha comptat amb lleis que reconeguin les seves particularitats.

]]>
http://ib3tv.com/el-govern-veu-inviable-fer-una-llei-exclusiva-per-la-reserva-de-biosfera.html/feed 0
Vuit associacions de Pime-Menorca fan front comú contra la derogació de la Norma Territorial http://ib3tv.com/vuit-associacions-de-pime-menorca-fan-front-comu-contra-la-derogacio-de-la-norma-territorial.html http://ib3tv.com/vuit-associacions-de-pime-menorca-fan-front-comu-contra-la-derogacio-de-la-norma-territorial.html#respond Thu, 18 Jan 2018 21:07:31 +0000 http://ib3tv.com/?p=284362 Vuit col·lectius empresarials i professionals lligats a la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca han presentat un recurs contenciós contra la derogació parcial de la Norma Territorial Transitòria per part del Consell. Les associacions demanen la suspensió de l’acord com a mesura cautelar. Denuncien, entre altres coses, l’existència d’omissions en el procediment administratiu i la manca d’informes preceptius, com el de Costes. Els col·lectius al·legaran també per reclamar la nul.litat de l’acord. Tots coincideixen en la importància que suposà l’aprovació de la Norma Territorial, que va permetre, diuen, un canvi de tendència cap a la diversificació agrària.

]]>
http://ib3tv.com/vuit-associacions-de-pime-menorca-fan-front-comu-contra-la-derogacio-de-la-norma-territorial.html/feed 0
Surt a exposició pública l’avantprojecte de la Llei de residus que prohibeix les càpsules de cafè http://ib3tv.com/surt-a-exposicio-publica-lavantprojecte-de-llei-de-residus-de-les-illes.html http://ib3tv.com/surt-a-exposicio-publica-lavantprojecte-de-llei-de-residus-de-les-illes.html#respond Thu, 18 Jan 2018 20:07:13 +0000 http://ib3tv.com/?p=284346 Surt a exposició pública l’avantprojecte de Llei de Residus de les Illes. Una normativa que, a partir de 2020, prohibirà l’ús de les càpsules de cafè més contaminants, les bosses de plàstic d’un sol ús o la coberteria de plàstic. També maquinetes d’afaitar o cartutxos de tinta no recarregables. Durant els pròxims 30 dies, s’hi poden presentar al·legacions. El text recull un seguit de mesures que persegueixen un sol objectiu: reduir, com a mínim, un 10% dels residus generats, i un 20% d’aquí al 2030.

]]>
http://ib3tv.com/surt-a-exposicio-publica-lavantprojecte-de-llei-de-residus-de-les-illes.html/feed 0
Cap Consell insular ni Cort informa al Síndic de Comptes quan toca http://ib3tv.com/cap-consell-ni-cort-informa-al-sindic-de-comptes-quan-toca.html http://ib3tv.com/cap-consell-ni-cort-informa-al-sindic-de-comptes-quan-toca.html#respond Thu, 18 Jan 2018 19:54:52 +0000 http://ib3tv.com/?p=284345 Cap dels quatre consells insulars ni l’Ajuntament de Palma han informat, en el termini legal, a la Sindicatura de Comptes per fer l’informe sobre el sector públic local de l’any 2018. La Sindicatura és l’òrgan que fiscalitza els fons públics de les administracions locals.

En el seu darrer informe, la sindicatura destaca que li falta informació de les principals institucions de les Illes i també d’altres 18 ajuntaments i dos mancomunitats.

Des de la Sindicatura recomanen a tots els polítics i responsables dels ens que gestionen fons públics que compleixin amb l’obligació legal de retre comptes amb els terminis establerts i amb “compromís de transparència i responsabilitat amb la ciutadania”.

]]>
http://ib3tv.com/cap-consell-ni-cort-informa-al-sindic-de-comptes-quan-toca.html/feed 0
El Parlament vol crear una comissió per auditar el deute públic http://ib3tv.com/el-parlament-vol-crear-una-comissio-per-auditar-el-deute-public.html http://ib3tv.com/el-parlament-vol-crear-una-comissio-per-auditar-el-deute-public.html#respond Thu, 18 Jan 2018 15:18:41 +0000 http://ib3tv.com/?p=284306 PSIB, Podem i MÉS han acordat constituir una comissió no permanent per auditar el deute públic que arrossega la comunitat autònoma de 9.000 milions. Aquest dijous han registrat la iniciativa al Parlament. L’objectiu és donar a conèixer a la ciutadania com s’ha generat aquest deute. Calculen que uns 400 milions podrien ser despeses derivades de corrupció i negligència. L’endeutament suposa més d’un 30% del producte interior brut de l’arxipèlag.

]]>
http://ib3tv.com/el-parlament-vol-crear-una-comissio-per-auditar-el-deute-public.html/feed 0
Sant Antoni i l’exemple de Lanzarote fan palès l’escàs suport institucional a la Menorca Reserva de la Biosfera http://ib3tv.com/menorca-rebra-per-primera-vegada-doblers-del-govern-per-preservar-la-reserva-de-la-biosfera.html http://ib3tv.com/menorca-rebra-per-primera-vegada-doblers-del-govern-per-preservar-la-reserva-de-la-biosfera.html#respond Thu, 18 Jan 2018 14:29:42 +0000 http://ib3tv.com/?p=284314 L’acte institucional de Sant Antoni i la visita d’una delegació de Lanzarote a Menorca han posat de manifest el poc suport institucional que ha rebut l’illa en 25 anys de Reserva de Biosfera. L’illa canària rebrà enguany 10 milions d’euros per fer un parc fotovoltàic, mentre que Menorca només obtindrà enguany, per primera vegada, 120.000 euros del Govern per ‘preservar’ la reserva.

]]>
http://ib3tv.com/menorca-rebra-per-primera-vegada-doblers-del-govern-per-preservar-la-reserva-de-la-biosfera.html/feed 0
El PP anuncia que, si governa l’any que ve, permetrà el lloguer turístic als nuclis urbans de Menorca http://ib3tv.com/el-pp-promet-derogar-la-norma-que-prohibira-el-lloguer-turistic-a-les-zones-urbanes.html http://ib3tv.com/el-pp-promet-derogar-la-norma-que-prohibira-el-lloguer-turistic-a-les-zones-urbanes.html#respond Thu, 18 Jan 2018 14:27:30 +0000 http://ib3tv.com/?p=284312 El Partit Popular de Menorca ha anunciat aquest dijous que derogarà la norma “imposada” pel Consell sobre el lloguer turístic l’any que ve, si torna a governar a la institució insular. Insisteixen els populars que no tots els ajuntaments estan d’acord amb la decisió de prohibir el lloguer als nuclis urbans, en sòl rústic i als habitatges unifamiliars. De fet, els d’Alaior, es Castell i es Migjorn Gran ja s’hi han pronunciat en contra.

La decisió, diuen, ha estat ideològica de MÉS per Menorca i de la presidenta, Susana Mora, i “va en detriment d’impulsar l’economia de l’illa”.

]]>
http://ib3tv.com/el-pp-promet-derogar-la-norma-que-prohibira-el-lloguer-turistic-a-les-zones-urbanes.html/feed 0
S’allarga el control d’accés a les platges verges de Menorca http://ib3tv.com/sallarga-el-control-dacces-a-les-platges-verges-de-menorca.html http://ib3tv.com/sallarga-el-control-dacces-a-les-platges-verges-de-menorca.html#respond Thu, 18 Jan 2018 14:22:56 +0000 http://ib3tv.com/?p=284318 L’operatiu de control de l’accés a les platges verges de Menorca que, fins fa dos anys, es posava en marxa el juny, s’avançarà aquesta vegada al 12 de maig, més prest que mai, i acabarà també més tard, la primera setmana d’octubre. També tindrà el reforç de vigilants de seguretat privada durant més temps, ja que aquests començaran a ajudar els informadors l’1 de juny per evitar conflictes amb els conductors que es vulguin saltar les prohibicions en cas de saturació en els accessos a Turqueta, Son Saura, La Vall i Binimel·là. I l’operatiu també costarà més. El Consell l’ha tret a licitació per 175.000 euros més IVA, quan fins ara en costava 141.000.

També a mitjan maig començarà l’experiència pilot que prohibirà l’accés particular a Macarella i només deixarà passar els usuaris que vagin en els busos llençadora. A més, els informadors es situaran enguany a la cruïlla amb el camí de Sant Joan de Missa i podran impedir el pas amb barreres si els pàrquings estan plens. L’operatiu conjunt entre l’empresa Autocars Torres, el Consell i l’Ajuntament de Ciutadella s’acabarà de concretar en els propers dies…

]]>
http://ib3tv.com/sallarga-el-control-dacces-a-les-platges-verges-de-menorca.html/feed 0
El Consell de Mallorca construirà un nou dipòsit a Son Reus http://ib3tv.com/el-consell-de-mallorca-conmstuira-un-nou-diposit-de-cendres-a-son-reus.html http://ib3tv.com/el-consell-de-mallorca-conmstuira-un-nou-diposit-de-cendres-a-son-reus.html#respond Thu, 18 Jan 2018 13:42:29 +0000 http://ib3tv.com/?p=284287 Els terrenys adjacents a l’actual dipòsit de seguretat de cendres de Son Reus acolliran la seva ampliació, una mesura de caràcter urgent, ja que l’actual es troba gairebé al 97 per cent de la seva capacitat, i calculen que al mes de maig ja serà ple. Allà s’emmagatzemen les cendres resultants de la incineració de residus. Un producte molt tòxic que necessita un tractament especial: a banda de la impermeabilització del terreny, les cendres són cimentades per esmorteir-ne la volatibilitat. La nova infraestructura tindrà una capacitat de més de 564 mil metres cúbics, i es calcula que la seva vida útil serà de 13 anys i mig.

L’actual dipòsit es va construir amb una estimació de vida útil de fins l’any 2025. L’augment de residus incinerats de 200 a 500 mil tones en només 15 anys palesa, asseguren des de la institució insular, la necessitat de potenciar polítiques de separació en origen. És per això que la capacitat del nou dipòsit serà inferior a la proposada inicialment per TIRME, ja què l’objectiu del Consell de Mallorca és invertir la tendència minvant la taxa d’incineració.

Les obres tendran un cost de 9,2 milions d’euros i una durada d’un any.

]]>
http://ib3tv.com/el-consell-de-mallorca-conmstuira-un-nou-diposit-de-cendres-a-son-reus.html/feed 0
El Govern, contra la venda de plàstics: ni càpsules de cafè ni bosses no reutilitzables http://ib3tv.com/surt-a-exposicio-publica-avantprojecte-llei-residus.html http://ib3tv.com/surt-a-exposicio-publica-avantprojecte-llei-residus.html#respond Thu, 18 Jan 2018 12:20:36 +0000 http://ib3tv.com/?p=284274 Surt a exposició pública l’avantprojecte de la llei de residus que prepara el Govern. D’aquesta norma, destaca la prohibició de plàstics com les càpsules de cafè i les bosses no reutilitzables. Es tracta d’una iniciativa pionera en la lluita contra el plàstic i la contaminació que provoca. També es preveu la prohibició de la venda d’encenedors i maquinetes d’afaitar no reutilitzables. El text marca el 2020 com la data límit per poder fer servir objectes d’un sol ús.

Ara, s’obre un termini de 30 dies en el qual es podran fer al·legacions al text, que també pretén que en dos anys es reduesquin un 10% els residus generats i un 20% el 2030. L’avantprojecte preveu una sèrie d’accions que impliquen tota la societat. Per exemple, les bosses de plàstic hauran de desaparèixer dels comerços l’any que ve, tot i que es preveuen algunes excepcions.

Un any més tard, les vaixelles de plàstic s’hauran de substituir per les compostables i s’hauran d’evitar productes no recarregables com encenedors, maquinetes d’afaitar, cartutxos o tòners d’impressora. Al mateix horitzó, al 2020, es posa al centre de les mirades un altre objecte molt quotidià: les càpsules de cafè d’un sol ús hauran de deixar pas a les reciclables.

]]>
http://ib3tv.com/surt-a-exposicio-publica-avantprojecte-llei-residus.html/feed 0
Jaime Far veu fraccionament artificiós en els contractes de MÉS http://ib3tv.com/entrevista-jaume-far-director-oficina-anticorrupcio-ib3-noticies.html http://ib3tv.com/entrevista-jaume-far-director-oficina-anticorrupcio-ib3-noticies.html#respond Thu, 18 Jan 2018 09:19:12 +0000 http://ib3tv.com/?p=284264 Tot i no conèixer en detall, diu, el cas Contractes, Jaime Far veu fraccionament artificiós en els contractes de MÉS. Jaime Far, director de l’Oficina Anticorrupció de les Illes Balears, ha concedit avui la primera entrevista a IB3 Notícies després de prendre possessió del càrrec aquesta setmana. Far ha parlat de les relacions que establirà amb la Fiscalia, del cas Contractes, del funcionament de l’Oficina i del seu equip.

Far vol que els millors funcionaris de les Illes hi facin feina i ha explicat que es posarà el focus en la contractació i els ajuts públics. El director creu que la creació de l’Oficina Anticorrupció arriba tard però confia que només la seva existència servirà per dissuadir les pràctiques corruptes. Assegura que la corrupció és una condició humana però que ell mai caurà en la temptació.

]]>
http://ib3tv.com/entrevista-jaume-far-director-oficina-anticorrupcio-ib3-noticies.html/feed 0